4 hihetetlen rejtély - nem is fejtették meg!

2018. június 22.

Az élet tele van rejtélyekkel, nem tudhatod mivel találkozol a következő utcasarkon. Lehet összefutsz a kedvenc zenészeddel, a kedvenc youtubereddel, vagy csak egy rég nem látott volt osztálytársaddal, aki elől olyan ügyességgel próbálsz elbújni, mintha életed legkeményebb bújócskáját játszanád.

4 hihetetlen rejtély - nem is fejtették meg!

De a nagyvilág is tartogat bőven rejtélyeket, mert a mai napig nem tudni sok mindenről, hogy a francba épült meg, milyen célt szolgált, vagy éppen, hogy hova tűnt. A Tízes lista blog összeállítása.

A Kalahári elveszett városa

Sok mindent képesek vagyunk elhagyni, egy tollat, a fülhallgatónkat, de, hogy épp egy város tűnjön el nyomtalanul?

1885 novemberében Guillermo Farini egy furcsa és titokzatos városról számolt be, amit a Kalahári-sivatagban talált, majd ezt a felfedezést a Berlini Földrajzi Társulatnak és a Nagy-Britanniai Királyi Földrajzi Társaságának is bemutatta. Még ugyanebben az évben megjelentetett egy könyvet is, amiben részletesen leírta a felfedezést. A könyvben olyan titokzatos sziklaalakzatokat írt le, amik azt bizonyították, hogy ezek egy ősi város romjai voltak. Azt állította, hogy a várost egy körív alakjában építették fel, de egyes részei a homok alatt tartózkodtak.

Igaz semmilyen írásos bizonyítékot nem talált, úgy gondolta, hogy a város több ezer éves lehet. Az évek során ezek az eredmények pletykákká váltak az ősi városról, amit mára már teljesen elfedett a sivatag. 

Az évek során rengeteg expedíció indult, hogy megtalálják a város romjait, és megpróbálják bizonyítani Farini igazát. A.J. Clement professzor is megvizsgálta Farini elméletét, és arra a következtetésre jutott, hogy ő bizony soha nem is érte el a Kalahári-sivatagot.

Aztán 2016-ban újabb expedíció indult, ami során olyan falakat és köveket találtak, amik megfeleltek Farini eredeti leírásának. Viszont még mindig nem találták meg a híres várost, amit Farini megtalált és elhagyott.

A Loretto kápolna lépcsője

Az 1870-es évek végén az új-mexikói Santa Fe-i Loretto-kápolna építésze váratlanul meghalt az építés alatt, vagyis éppen azután, hogy az már majdnem kész lett. Mekkora mázli, gondolhatnánk, legalább majdnem befejezte a remekművét. De aztán az építők, ahogy körbenéztek, rádöbbentek, hogy a karzatra nem vezet fel semmilyen lépcső. Azonban egy hagyományos lépcső nem lett volna jó, mivel a kápolna eléggé kicsi volt. Így nem tudták, hogy most mihez kezdjenek. Az apácák éppen ezért 9 napig imádkoztak Szent Józsefhez egyfolytában.

A maratoni imádság utáni napon egy kifejezetten furcsa kinézetű ember jelent meg a kápolna ajtajában. Elmondta a nővéreknek, hogy építhet nekik egy olyan lépcsőt, ami beilleszkedne a kápolnába, de cserébe teljes magánszférát kell adniuk a feladat befejezéséig. Így is lett, három hónapig egyedül dolgozott mindössze pár alapvető eszközzel: egy fűrésszel, egy négyzettel, meleg vízzel és fával.

Amikor a lépcső elkészült, az ember anélkül tűnt el, hogy bárki is tudta volna, ki is ő. A lépcső 6,5 méter magasra emelkedett, de ennek ellenére se szögek, se centrális támogatások nem tartották. A csigalépcső önmagában, mindenféle tartóoszlop nélkül elvileg nem tudta volna elviselni a lépcsőn álló emberek súlyát. De akkor hogy állt meg magában ez a különös építmény?

Pár évvel később a kápolna vezetője megvizsgáltatta a fát, és meglepődésükre olyan faanyag volt, ami nem is volt ismert azon a területen.

Az apácák abban az időben úgy hitték, hogy maga Szent József építette nekik. De az, hogy ki volt a rejtélyes ember valójában és hogyan tudta tökéletesen felépíteni a lépcsőt az alapvető eszközökkel, az továbbra is rejtély marad.

A San Bernado múmiák

Az Andok-hegység által körülvett San Bernardo nevű Kolumbiai város különös titokzatossággal rendelkezik. 1957-ben áradás tört ki a temető területén, így a sírmunkásoknak át kellett helyeznie a maradványokat egy új helyre. Miközben keresgéltek, elképedve látták, hogy sok maradvány teljesen „frissnek” tűnt, semmilyen bomlásnak, vagy oszladozásnak nem volt jele annak ellenére, hogy már elég régóta ott voltak.

Az egyik sírásó, Eduardo Cifuentes figyelmeztette a hatóságokat, és a testek utólagos vizsgálata során kiderült, hogy nem csak természetesen, teljesen megmagyarázhatatlan módon mumifikálódtak, de a ruhájuk is nagyon jó állapotban volt. Erre a jelenségre talán a helyiek diétája adhat magyarázatot, ugyanis olyan egyedülálló gyümölcsöket ettek, mint a guatila és a balu, de mások szerint a környék időjárása és a nagy tengerszint feletti magasság is közre játszik.

De hiába minden, ezek a tippek se magyarázzák meg, hogy a holttestek ruhái miért maradtak ilyen jó állapotban, és miért San Bernardo az egyetlen olyan város a Földön, ahol ilyen természetes módon mumifikálódott testeket találtak. A testek egy része most már múzeumban hever, viszont a múzeumnak nincs semmilyen intézkedése a holttestek megőrzésére, megóvására. Viszont minden logika ellenére a San Bernardo-i múmiák továbbra sem hajlandóak rothadni és bomlani.

A Nagyszebeni kézirat

1961-ig tartott, hogy valaki felfedezze a Nagyszebeni kéziratot, ami 450 oldalt tartalmaz, és az 1500-as évekig nyúlik vissza. Viszont nem ez, hanem maga az írás az, ami előtt szakértők tömkelege áll értetlenül.

Többek között tartalmaz tüzérségi, ballisztikus és többlépcsős rakétákra vonatkozó műszaki előírásokat is és a kézirat részletesen bemutatja egy rakéta kilövésének sikerét több ezer tanú előtt 1555-ben. A kézirat szerzője Conrad Haas, még a rakéta rajzát is mellékelte, amit ő tervezett és épített. Picit azért fura, hogy ilyen jellegű leírásokat tartalmaz egy 16. századi irat nem?

Úgy tartják, hogy ez a kézirat az első olyan dokumentum, amely részletesen leírja a rakétaépítés tudományát. Haas részletesen ismertette továbbá a modern űrhajó, a rakéta-üzemanyag, a folyékony üzemanyag és a delta szárnyak ötletét is. A 16. századi Elon Musk!

Hogyan történhetett, hogy valaki évszázadokkal a modern tudományok előtt már tisztában volt ezekkel? Fényévekkel lekörözte a NASA és más űrprogramok technikáját. Egyszerűen zseniális, de azért egy kicsit ijesztő is.

Érdekelne még pár megfejtetlen rejtély? A blogon többet is találsz!

Cimkék: lelki egészség, Utazás
Nem árt ha tudod, mielőtt étterembe mész!

Nem árt ha tudod, mielőtt étterembe mész!

Miért nem szeretnek teát főzni, miért érzed úgy, hogy utál a pincér? És miért késnek annyit az étellel? Vagy azt például tudtad, miért nem érdemes a napi ajánlatot választani?
5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton...
4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám amikor egy fesztiválra megyünk, szélesebb a kellékek tárháza, ilyenkor...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: