4 tipp az ütős önéletrajzhoz

2017. november 17.

Egy jó önéletrajz az álláskeresés első lépcsőfoka az álomálláshoz vezető úton. Íme 4 hasznos tipp, hogy hogyan írjuk meg, hogy igazán ütős legyen.

4 tipp az ütős önéletrajzhoz

Ütős önéletrajz, erős közösségi média jelenlét, magabiztos interjú - ha mindhárom adott, akkor nagyobb sikerrel vehetjük az álláskeresés buktatóit. Ha viszont e három dolog valamelyike nincs jelen, vagy éppen gyenge lábakon áll, akkor kisebb az esélyünk arra, hogy elnyerjük a kiszemelt állást - hívja fel a figyelmet Herczku Monika, a Profession.hu karrier-tanácsadója.

Nézzük végig, hol lehet bakizni! Ha beazonosítottuk a lehetséges gyenge láncszemeket, és utána megtesszük a szükséges változtatásokat, akkor az esélyeink is nőni fognak, hogy hamarosan állásajánlatot kapjunk.

1. A termék én vagyok

Az önéletrajzírás élethosszig, de legalább nyugdíjig tartó tanulási folyamat - véli a karrier-tanácsadó. Az önéletrajzot ugyanis folyamatosan kell frissíteni, mindig az aktualitásoknak megfelelően.

Jó hír viszont, hogy ha egyszer valaki megtanulja, hogy mire figyeljen, akkor évekig csak utána kell igazítgatni. (Egészen addig, amíg egy új önéletrajz írási trend beszivárog a piacra.)

Fontos, hogy az önéletrajz legyen egybefüggő, összetartozó részekből álló dokumentum: egy termék, egy márka - vagyis az álláskereső -, és az önéletrajz ennek terméknek a nagyszerűségéről, tapasztalatairól szól. Arról, hogy mennyire illeszkedik a meghirdetett álláshoz.

2. A 30 másodperces szabály

Az önéletrajz legyen jól olvasható, könnyen emészthető és gyorsan áttekinthető. Tudjuk, hogy az első körben 30 másodpercnél hosszabb időt senki sem szán az átnézésére. Tehát annyira jól strukturáltnak és áttekinthetőnek kell lennie, hogy a HR-es kollega vagy a tanácsadó azt mondja, hogy "Igen, vele érdemes tovább foglalkozni."

Az első olvasásnál inkább csak arra van idő, hogy gyorsan átfussák, rátekintsenek a 2 utolsó munkahelyre, munkakörre, évszámokra, átfutják, hogy milyen feladatokat végeztünk eddig. Ezeknek kell a pályázót "eladniuk".

Hogyan tudjuk javítani az esélyeinket? Mindenképpen nyomtassuk ki a már elkészült CV-t, mert nyomtatásban lehet, hogy észreveszünk olyan hibákat is, melyek felett a képernyőn történő olvasáskor átsiklottunk. Kérjük meg egy ismerőst, barátot, aki nem ismeri kívülről-belülről a karrierünket, hogy friss szemmel nézzen rá a CV-re és mondja el a benyomásait. Érdekes lesz megtapasztalni, hogy 30 másodperc alatt milyen következtetéseket von le rólunk.

Ez egy nagyon hasznos gyakorlat, mert könnyen előfordulhat, hogy az ismerős máshol látja a hangsúlyokat, mint az álláskereső. Lehet, hogy át kell alakítani egy-két pontot.

3. Tördelési tippek

Az oldaltöréseknél ügyeljünk arra, hogy az egy munkahelyen végzett feladatok ugyanarra az oldalra kerüljenek, különben a lapozásnál az olvasó szeme automatikusan átugrik a lap tetején levő bekezdésen, és így esetleg fontos információk kerülik el a figyelmét.

A munkahelyeket fordított időrendben kell felsorolni, azaz a jelenlegivel érdemes kezdeni és az itt végzett feladatokról részletesebben írni, hiszen ezek a friss, naprakész szakmai munkákról, felelősségről szólnak. Értelemszerűen a 10 évvel ezelőtti feladatok is érdekesek, de nem olyan súllyal, hiszen a világ, és ezzel együtt a pályázó szakmája is rengeteget változott, fejlődött azóta.

Érdemes az önéletrajz oldalainak aljára a nevet rányomtatni és a lapszámot is ráírni (láblécben). Könnyen előfordulhat, hogy az önéletrajzának az egyik oldala összekeveredik valaki máséval és máris értelmezhetetlen lesz.

Herczku Monika azt tanácsolja, hogy csak olyan általánosan elfogadott rövidítéseket használjunk, amelyeket biztosan ért az is, aki nem szakmabeli. Ha már eljutunk az interjúra és ott a szakterületünk egyik képviselőjével beszélgetünk, akkor már nyugodtan használhatjuk a szakmai berkekben elfogadott "tolvajnyelvet".

4. Szabjuk a munkakörre és a hirdetésre a szöveget

Sokszor lehet érezni, hogy az önéletrajz küldője egy előre megírt, sablon önéletrajzot küldött el, azaz nincsen az adott hirdetésre és munkakörre szabva. Rengeteg felesleges információt tartalmaz, amit viszont a hirdetés alapján hangsúlyozni kellene, azokat nem említi meg. Egy ilyen "általános" önéletrajz jelentősen csökkenti az esélyt arra, hogy a jelentkezőt behívják egy interjúra.

Ha megtetszik az álláshirdetés, ne küldjük el automatikusan az önéletrajzot. Olvassuk el a hirdetést figyelmesen, és csak akkor jelentkezzünk, ha a hirdetési feltételeknek legalább 80 százalékban megfelelünk.

Inkább azokra az állásokra fókuszáljunk, ahová valóban passzolunk a szakmai hátterünk alapján, és oda állítsunk össze egy tényleg ütős anyagot.

A hirdetésben keressük meg a kulcsfontosságú szavakat, kifejezéseket, és ezeket írjuk be az önéletrajza megfelelő helyeire, illetve a kísérőlevélbe. Figyeljünk a hirdetés rejtett nyelvezetére is, különösen a jelzők árulkodóak. Ha fiatalos, dinamikus vagy éppen lendületes csapatba keresnek kollégát, akkor érdemes átgondolni, hogy beleillünk-e majd a csapatba.

Cimkék: karrier
Tűzijáték és társai - programok a hosszú hétvégére

Tűzijáték és társai - programok a hosszú hétvégére

Tűzijáték, koncertek, Ország tortája - bemutatjuk, mi vár augusztus 20-án Budapesten, Szegeden, Pécsen és máshol.
Szeretnéd, ha hűvös lakás fogadna hazaérkezéskor?

Szeretnéd, ha hűvös lakás fogadna hazaérkezéskor?

Gondoltál már arra, milyen menő lenne, ha a nagy melegben automatikusan leereszkednének otthon a redőnyök, bekapcsolna a légkondi, és mire hazaérsz, egy hűvös, kellemes lakás várna?...
Kitart a kánikula – fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Kitart a kánikula – fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Augusztusban is kitart még a „kutya meleg”. A hőségben különösen fontos, hogy mind házi kedvenceinkre, mind haszonállatainkra fokozottan ügyeljünk. Alapszabályként óvjuk...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: