5 film, ami hihetetlen, de megtörtént esetből készült

2017. augusztus 23.

Vannak kitalált történeteken és valós eseményeken alapuló filmek, azonban olyanok is, amikben annyira valószerűtlen részek vannak, hogy nehéz eldönteni, melyik kategóriába tartoznak.

5 film, ami hihetetlen, de megtörtént esetből készült

Íme 5 film, amiknek egyes részeit megtörtént események ihlették, még akkor is, ha nehéz elhinni. A Szeretlek Magyarország oldalán további hihetetlen esetek és filmek is vannak!

Amerikai botrány

Az 1970-es években játszódó krimi két zseniális emberről szól, akik szinte bárkit képesek átverni. Irving Rosenfeld és Sydney Prosser, akik bűn- és élettársak, végül egy FBI-ügynök kezei közé kerülnek, aki arra kényszeríti őket, hogy korrupt politikusok lebuktatásában segítsenek neki. A pár mindenkit képes manipulálni, még az ügynököt is, a végén pedig megúsznak mindent anélkül, hogy elítélnék őket.

A valóságban Rosenfeldet Mel Weinbergnek hívták, aki párjával tényleg az FBI-nak segített olyan hivatalnokok lebuktatásában, akik kenőpénzt fogadtak el. Az együttműködésből barátság alakult ki, azonban az ítéletet itt nem úszták meg.

Cápa

John Williams filmzenéje a mai napig hatással van a nézőkre, még 40 évvel a film premierje után is. A film az ismeretlen mélyvízi világtól való félelemre épít, miközben bemutat egy kis óceánparti várost, ahol sorozatos cápatámadások történnek. Természetesen az elmúlt években is sokat foglalkoztak azzal tudósok, hogy a cápák általában nem jelentenek veszélyt az emberre: átlagosan évi nyolc ember hal meg cápatámadás következtében, ami nem kiemelkedő szám. Talán emiatt tűnhet kevésbé valószínűnek a film története, pedig tényleg megtörtént esetet dolgoz fel.

1916-ban többek is cápatámadás áldozatai lettek, amit állítólag ugyanaz a cápa követett el. Két hét alatt négyen haltak meg cápaharapások miatt a New Jersey-i partszakaszon. A feltételezett gyilkos cápát később elfogták, az emésztőrendszerében pedig emberi maradványokat találtak, a tudósok azonban a mai napig nem tudják, vajon mi válthatta ki a cápában ezt a fajta viselkedést.

Zorro álarca

Az 1998-as sikerfilmben Antonio Banderas alakította a maszkos hőst, a szegények és elnyomottak védelmezőjét, aki szembeszáll Kalifornia korrupt vezetőivel, hogy megvédje a mexikóiakat.

Ugyan a Zorro név kicsit olyan, mintha valami ősrégi szuperhősről lenne szó, azonban a történet sokat merített azokból a legendákból, amelyek Joaquin Muriettát már életében körüllengték. Murietta az Öt Joaquin bandájához tartozott, akik a kaliforniai aranyláz idején ismert banditák voltak. A férfi tehát bűnöző volt, és valószínűleg a valóságban nem politikai célból cselekedett, azonban tényleg a mexikói ellenállás alakjaként vált híressé, amikor az amerikai telepesek Kaliforniába érkeztek. Sajnos ellenállása ahhoz vezetett, hogy az amerikaiak vérdíjat tűztek a fejére, ami miatt megölték.

Az 50 első randi

A könnyed, romantikus vígjátékról valószínűleg sose gondoltad volna, hogy megtörtént eseten alapul, pedig igen - legalábbis részben. A filmben Adam Sandler egy állatorvost alakít, aki szerelmes lesz Drew Barrymore karakterébe, az amnéziás Lucyba. A lány rövid távú memóriája egy autóbalesetben megsérült, így Henrynek minden nap újra meg kell hódítania Lucyt, amihez a férfi egy videót is készít, amiből a lány minden reggel megtudhatja, ki is ő valójában.

A női karakter Michelle Philpotsról mintázták, aki kétszer is súlyos fejsérülést szenvedett autóbalesetben, és emiatt 24 órás memóriája lett. A nő 23 évig úgy élte túl ezt az egészet, hogy jegyzeteket írt magának.

Rocky

Stallone ikonikus figurája sportolók és hétköznapi emberek tömegeit ihlette meg évtizedekig, és arra motiválta őket, hogy küzdjenek céljaikért. Nem véletlen, hiszen Rocky Balboa szegénynegyedben élt, az egyetlen kitörési pont számára a boksz. Ha elég kitartása van a küzdelemhez és jól fel tudja használni tehetségét és erejét, igazi nagy bokszoló válhat belőle. Amikor a városba érkezik a boksz sztárja, Apollo Creed, Rocky kihívja őt. Ha legyőzi, megváltozhat az élete.

A film alapjául Chuck Wepner és Muhammad Ali mérkőzése szolgált. Wepner neve akkor még ismeretlen volt, azonban ő annak a négy embernek az egyike, aki képes volt padlóra küldeni az egyik legismertebb bokszolót. Bár a mérkőzést Rocky és Wepner is elveszítették pontozásos alapon, mégis hőssé váltak.

Esőember

A filmben a végtelenül önző kereskedő, Charlie Babbitt, apja halála után megtudja, hogy van egy bátyja. Az apjától elhidegült Charlie szomorúan veszi tudomásul, hogy mindent állítólagos bátyja, Raymond örökölt, a vagyon pedig hatalmas. Charlie-t az zavarja legjobban, hogy Raymond ráadásul súlyos autista, aki otthonban él, mégis ő örökölt mindent. Testvére nyomába ered, majd megtudja, hogy Raymond kiemelkedő képességekkel rendelkezik matekból, Charlie pedig kihasználja ezt a képességét Las Vegasban, ahol Raymondnak csak a kártyákat kell számolnia.

Az igazi esőember, akiről a karaktert mintázták, soha nem számolt kártyákat, azonban szintén hihetetlen képességekkel rendelkezett. Kim Peek memóriája szinte tökéletes volt, minden utat memorizálni tudott a térképekről, fejből tudott dátumokat és egészen aprólékos történelmi ismeretei voltak. A film megjelenése után turnéra indult, ahol a fogyatékossággal küzdőkért kampányolt - akik pedig találkoztak vele, mind ledöbbentek képességeitől.

Cimkék: Drew Barrymore, Hollywood
9 dolog, amit érdemes tudni, mielőtt megnézed az új Star Wars filmet

9 dolog, amit érdemes tudni, mielőtt megnézed az új Star Wars filmet

Ma kerül hivatalosan is a magyar mozikba az új Star Wars film, a Solo. A legfontosabb tudnivalókat pontokba szedtük, hogy teljesen képben legyél a vászon előtt!
Mindent kibír az év gyógynövénye

Mindent kibír az év gyógynövénye

Lila virágmezők ameddig a szem ellát, szedd magad, koranyár, Balaton – ez mind mind a levendula. De nem csak több hektáron érdemes levendulát termeszteni, hanem a kert egyik legmelegebb, leginkább napos részén is. Mondjuk azt is, hogy miért.
Lehet nyaralni stresszmentesen?

Lehet nyaralni stresszmentesen?

A nyár itt van – nemsokára a nap is kisüt! Egyre jobban vágyunk rá, hogy a túlterhelt mindennapokat hátrahagyva végre nyaraljunk, pihenjünk egy kicsit. Tervezni azonban sokkal könnyebb, mint az igazi, problémamentes vakációt megvalósítani. Nézzük,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: