5 hihetetlen legenda a kalózokról

2018. április 4.

A híres francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája két évvel ezelőtt egy hatalmas kalandba vágott: feleségével kalózok elrejtett vagy elsüllyedt kincseinek nyomába indult.

5 hihetetlen legenda a kalózokról

Az útjukat nyomon követő sorozat április 4-én indult a Travel Channelen, és az izgalmas kutatáson túl a világ legszebb szigeteit, tengereit is bemutatja. Küldetésük során a természeti erőkkel is szembe kell nézniük: kockázatos búvármerülések, veszélyes futóhomok, orkán erejű szél... Ugyanakkor gyönyörű tájakon járnak, és lelkes helyiekkel ismerkednek, akik a különféle kalózos legendákról mesélnek. Íme az öt leghihetetlenebb, a Szeretlek Magyarország összeállításában pedig még öt legendát olvashatsz.

1. Julius Caesar felemeltette saját váltságdíját

Az Égei-tengeren utazó ifjú Julius Caesart i.e. 75-ben kilikiai kalózok foglyul ejtették, és Pharmakosz-szigetén őrizték 38 napon át. Húsz talentum aranyat akartak kérni érte, Caesar azonban felháborodott azon, hogy csak ennyit, és javaslatára a kalózok ötven talentumra emelték az összeget. Miután megérkezett a váltságdíj, és az ifjú hadvezér kiszabadult, Caesar flottát toborzott, és elfogta a kalózokat.

2. A leghíresebb kalózt I. Erzsébet hatalmazta fel az ezüstflotta kifosztására

Az egyik leghíresebb kalóz Sir Francis Drake volt, aki uralkodói jóváhagyással is portyázott. Öt hajóval végigfosztogatta a chilei spanyol kolóniákat, majd arra vállalkozott, hogy megszerzi a spanyol kincsszállító hajórajnak, az ún. ezüstflottának a rakományát. Drake szabadalomlevelet kapott I. Erzsébettől, amelyben a királynő felhatalmazta, hogy bárhol megtámadhassa az ellenséges hajókat. Cserébe a zsákmány jókora része a királynő kincstárát illette.

3. A legijesztőbb kalóznak égő kanócok is lógtak a kalapja alól

Feketeszakáll, azaz Edward Teach a 17. és 18. század fordulóján kalózkodott. Nevét az Atlanti-óceán nyugati részén és a Karib-térségben rettegték. Gúnynevét sűrű, fekete szakállának köszönheti; feljegyzések szerint égő kanócok is lógtak a kalapja alól, hogy még ijesztőbb legyen. Elterjedt róla, hogy zsarnok, ezzel szemben a hajóit mindig legénysége beleegyezésével irányította, és nincs feljegyzés arról, hogy bántotta volna a foglyait.

4. Ilyenek voltak a női kalózok

A tengerészek és a kalózok is sokáig úgy gondolták, hogy a nők csak bajt jelentenek a fedélzeten. Ennek ellenére több olyan asszony is volt, aki kalóznak állt, sőt komoly hírnévre tett szert. A 17.-18. század fordulóján élt a kor leghíresebb kalóza, Calico Jack, aki mellett két nő is szolgált (férfi álruhában): Anne Bonny és Mary Read. A legenda szerint kegyetlenek voltak, iszákosak, és nagyon tudtak káromkodni.

5. Egy francia nemesasszony bosszúból fosztogatott

A 14. században élt Jeanne de Clisson francia nemesasszony, aki miután VI. Fülöp francia kivégeztette a férjét, bosszút esküdött az uralkodó ellen. Angol támogatással felfegyverzett három hadihajót, és vörös vitorlával szereltette fel ezeket. A zászlóshajó a „My revenge”, azaz „A bosszúm” nevet kapta. Jeanne 13 évig vadászott francia hajókra, valamint több tengerparti várost is megtámadott.

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton...
4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám amikor egy fesztiválra megyünk, szélesebb a kellékek tárháza, ilyenkor...
9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

Miért nem szeretnek teát főzni, miért érzed úgy, hogy utál a pincér? És miért késnek annyit az étellel? Vagy azt például tudtad, miért nem érdemes a napi ajánlatot választani?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: