5 tiltott dolog, ami régen hétköznapi volt

2017. november 21.

Csak három példa: legális volt a drogfogyasztás, a házasságtörést akár kivégzéssel is büntették, a borbély pedig operálhatott is.

5 tiltott dolog, ami régen hétköznapi volt

Változnak a szokások, a szabályok, fejlődik a technika, a tudomány. A szüleink korában még szekérrel hordták el a szemetet, a mi gyerekeink pedig csodálkoznak, ha a Trabantról mesélünk nekik. Meg lennénk lepve, mi minden volt valaha természetes az elődeinknek. A Szeretlek Magyarország összeállítása.

Legális volt a drogfogyasztás

Az amerikai polgárháború alatt állítólag 400000 katonát szoktattak rá az ópiátokra. Úgy vélték, hogy ha közvetlenül a vénájukba fecskendezik a szert, nem alakulhat ki függőség, mivel elkerüli a gyomrot. Kezdetekben nagyon sok hangulatfokozó drogot lehetett beszerezni mindenféle megszorítás nélkül. Mivel a nőket „gyengébb nemnek” tartották, sokféle bajukra írták fel ezeket a „gyógyszereket”. Nem csoda, hogy a nők között háromszor akkora volt a függőség. A nők sokszor kaptak kokain injekciókat is, hogy élénkebbek, beszédesebbek legyenek.

A borbély meg is operált

A korai orvosi eljárások némelyike igazán félelmetes volt. Nagy népszerűségnek örvendezett például az érvágás, vagy a piócázás. Akárcsak a koponyalékelés. Ehhez lyukat fúrtak a koponyába, és olyan problémák ellen javallták, mint fejfájás, tályog, demencia, pszichés betegségek és fejsérülések.

Mivel az altatás még nem létezett, az egészet ébren kellett végigszenvedni. Ja, és ki ne hagyjuk az amputálást. Mindezt ráadásul a borbély intézte, két borotválás között.

Tévé helyett kivégzés

A középkorban a halálos ítéleteket a köztereken hajtották végre, hogy ezzel is példát statuáljanak. Állítólag nem egyszer munkaszüneti napot hirdettek, hogy minél többen ott legyenek.

Az akasztás számított a leggyakoribb kivégzési módszernek, olyannyira, hogy egyes városok főterén állandóan ott állt egy bitófa. Olykor akár napokig is ott hagyták a holttestet egy-egy kivégzés után. A lefejezés is népszerű volt. Ha szerencséd volt, a hóhérnak elsőre sikerült. De ha ügyetlen volt, vagy életlen a bárdja, akkor csak többszöri próbálkozásra érte el a kívánt hatást. Olykor a levágott főket elrettentésül karóra húzták és kitették közszemlére.

Brutálisan büntették a házasságtörést

A házasságtörésen ért nőket bebörtönözték, nyilvánosan megszégyenítették, megkorbácsolták, sokszor akár ki is végezték a tettükért. Sokszor megkülönböztető jelet kellett viselniük egész életükben, hasonlóan, mint a Skarlát betű című regényben és filmben.

A férfiakat ezzel szemben csak a kisebb vétségnek tekintett paráználkodásért ítélték el, mert abból indultak ki, hogy mindig a nő a csábító.

Fürödni vagy nem fürödni

Nagyjából a reneszánsz idején az orvosok közt valamiért elterjedt az a tévhit, hogy a fürdés hajlamosabbá tesz a betegségekre. Persze a reneszánsz emberek is szerettek volna tiszták lenni, különösen a felső tízezer. Voltak akik kézmosó lavorokban megmosták az arcukat és a kezüket, mások erős parfümöket spricceltek magukra. Megint mások illatosított törölközőkkel törölték át a testüket.

Mit tudsz a sakura ünnepről?

Mit tudsz a sakura ünnepről?

Hol tudjuk követni, hogy mikor és éppen hol virágzik Japánban a színpompás cseresznyefavirág? Hogyan kerüljük el a nagy tömeget a parkokban? És mit jelent a jozakura? Japán egyik legnépszerűbb eseménye a hanami, vagyis a virágnézés ünnepe, amire érdemes...
Az internet szövegeinek 65 százalékát senki nem olvasta

Az internet szövegeinek 65 százalékát senki nem olvasta

Egy kutatás szerint az interneten fellelhető szövegek kétharmadát annak létrehozóján kívül soha senki más nem látja. Mivel a telefon lett az első számú olvasóeszköz, ezért a szövegnek,...
8 hiba a testbeszédedben

8 hiba a testbeszédedben

A testbeszéd fontos, fontosabb, mint gondolnánk. Kutatások szerint az, hogy miként fogadják mondandónkat 55 százalékban attól függ, milyen beszéd közben a nem verbális kommunikációnk.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: