6 tipp a sikeres karrierváltáshoz

2016. február 26.

Úgy érzed elakadtál, és valami másra vágysz? Nem szereted a munkádat, vagy nem találsz számodra megfelelő munkahelyet? Lehet, hogy egy új szakma a megoldás! Tippjeink segítenek, hogy könnyebb legyen a döntés!

6 tipp a sikeres karrierváltáshoz

„Ma már nem jellemző, hogy sok-sok évet töltünk ugyanazon a munkahelyen, vagy ugyanabban a munkakörben. Míg régen megszokott volt, hogy sokan az első munkahelyükről mentek nyugdíjba, ma már teljesen természetes, hogy gyakran váltunk nemcsak munkahelyet, hanem hivatást is, ha megváltoznak a körülményeink, vagy már nem elégít ki minket a korábbi munkakör.” Lázár Imre, a Focus Oktatóközpont vezetője, azt is hozzátette, hogy mostanában sok olyan sikertörténetet olvashatunk, amelynek szereplője a médiában vagy pénzügyi területen dolgozott, és ma saját cukrászdát, kutyakozmetikát vagy sajtműhelyet vezet.

A váltást megélni természetesen nem könnyű, és ahhoz is bátorság kell, hogy elszánjuk magunkat a változtatásra. Van, aki egyik pillanatról a másikra kezd új karriert, mégis érdemes alaposan felkészülni egy ilyen szintű változásra. Ez így kényelmesebb és biztonságosabb is, és van idő arra, hogy akár hobbi szinten kipróbáljuk magunkat az új munkaterületen, és megszerezzük az ehhez szükséges szakmai képzéseket.

A következő tippek segíthetnek, hogy mi alapján találd meg a hozzád leginkább illő szakmát!

1. Írd össze, hogy mit szeretsz csinálni!

Ez az első és talán a legfontosabb lépés. Szánj erre időt, ülj le és gondold át, hogy mi az, amivel szívesen foglalkoznál, mi az a munka, amiért szívesen felkelnél reggel! Az is segíthet, ha összeírod, mi az, amit szeretsz a mostani munkádban, és amit továbbra is szívesen csinálnál, esetleg más keretek között.

2. Keresd azt a szakmát, amiben jól érzed magad és sikereket érhetsz el!

Most arra gondolsz, hogy ez eddig szép és jó, de hogyan fogsz mindezzel pénzt keresni? Végezz egy kis kutatómunkát, és keresd meg azokat a létező szakmákat, amelyek összeillenek az álomhivatásoddal. Mostanában a legtöbben az alábbi szakmákat választják: kutyakozmetikus, kertész, sajtkészítő, cukrász, fogászati asszisztens, szakács.

3. Írd össze mi az, amit már tudsz!

Gyűjtsd össze azokat a készségeket, képességeket, amelyeket tudsz hasznosítani az új munkád során! Meg fogsz lepődni, milyen sok van belőlük.

4. Tanulj a legjobb helyen!

Ha az új munkakörhöz képzésre van szükség, mérd fel a terepet alaposan, és iratkozz be egy oktatási központba! „Nagyon fontos, hogy jól válassz iskolát, nem mindegy, milyenek az oktatók, milyen a gyakorlati képzés, és az is fontos, hogy az oktatás ne csak a tananyag átadásából álljon”- árulta el a Focus Oktatóközpont vezetője.

5. Építs kapcsolatokat!

A már meglévő kapcsolati tőkéd mellett jól fog jönni, ha az új szakmáddal kapcsolatos ismeretségi köröd is bővül. Járj szakmai eseményekre, csatlakozz szakmai körökhöz! A munkalehetőségekről is hamarabb tudomást szerezhetsz így.

6.  Ne add fel! Keress olyan szakmát, amit valóban szeretsz!

Ne feledd változtatni és változni mindig és minden életkorban lehet! Előfordulhat, hogy időnként úgy érzed, ez az egész rossz ötlet volt, és félsz a jövőtől, de ha egy olyan szakmát választasz, amiben örömödet feleld, hamar megtérül a befektetett munka!

Cimkék: karrier, munkahely
5 titok, amit a pultosok nem árulnak el

5 titok, amit a pultosok nem árulnak el

Addig nem laksz be egy helyet, amíg nincs a közelben törzshelyed, és a keresztnevén szólított pultost nem kezeled emberként. Más szemmel nézed, ha elmondjuk, hogy a jó pultosnak birkatürelme van, és gyakorlatilag bármiről el tud beszélgetni bárkivel?...
Mit árul el rólad az ital, amit rendelsz?

Mit árul el rólad az ital, amit rendelsz?

Senkinek ne legyen illúziója, a bartender attól a pillanattól figyel minket, hogy belépünk az ajtón. Nagyjából meg is tudja mondani, mire számíthat tőlünk, hiszen nap, mint nap ezt...
25 éves A szépség és a szörnyeteg!

25 éves A szépség és a szörnyeteg!

Honnan jött Csészike? Hogyan került a mesébe Mickey egér? Ezek az érdekességek a szerelmi történet legnagyobb rajongóit is meglephetik.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: