8 hiba a testbeszédedben

2018. február 13.

A testbeszéd fontos, fontosabb, mint gondolnánk. Kutatások szerint az, hogy miként fogadják mondandónkat 55 százalékban attól függ, milyen beszéd közben a nem verbális kommunikációnk.

8 hiba a testbeszédedben

A munkahelyen különösen ügyelnünk kell testbeszédünkre. Itt van néhány hiba, amit sokan elkövetnek a munkahelyükön, de ha odafigyelünk rájuk gyakorlással javíthatóak és fejleszthetők. A novekedes.hu összeállítása.

1. Koncentrált arckifejezés mosolygás helyett
Sokan, akik nem mosolyognak a munkahelyen, nem feltétlen mogorvák vagy szomorúak, ez a természetes arckifejezés, amit akaratlanul is felvesz az ember. Ennek ellenére az arc azt közvetíti, hogy igenis mogorvák vagyunk, és unjuk a munkánkat.

Mosolyogj, amikor bemész egy meetingre. Mosolyogj, amikor fontos telefont intézel. Az emberek pozitív és magabiztos emberekkel akarnak kommunikálni és érintkezni, szóval egy mosoly sokat segíthet az előrelépesben is. És ez nemcsak másoknak jó, Neked is. A mosolygás (még az erőltetett is) csökkenti a stresszt és boldogabbá teszi az embert.

2. Határozatlan kézfogás
Amikor az ember kezetráz valakivel, az nagyon fontos emberi interakció, és mély benyomást hagy mindkét félben. Ezért is fontos, hogy ne legyen határozatlan. Egy jó kézfogás határozott de nem túl erős.

3. Kézelhelyezés
A gesztikulálás fontos kiegészítése a verbális kommunikációnak, habár ha túlzásba viszi az ember amatőrnek és nem professzionálisnak tűnhet. Ennek ellenére a kézhasználat beszéd közben hihetetlenül fontos. A Colgate Egyetem kutatása szerint az emberek jobban figyelnek egy olyan előadóra, aki gesztikulál mondandója közben. Akik pedig nem használják a kezüket beszéd közben, azokat megbízhatatlannak titulálják.

4. A szemkontaktus megtörése
A legtöbben tudják, hogy állásinterjú közben nagyon fontos a szemkontaktus. Ennek ellenére, amikor már megkapják a munkát, könnyen elfeledkeznek róla. Tartsd a szemkontaktust beszédpartnereddel (persze ne bámuld) és ne nézd a telefonját, laptopját! Szemkontaktus bizalmat kreál és ezáltal a munkakörnyezet is jobb lesz.

5. Ideges gesztusok
Az ember, amikor kényelmetlen helyzetben van gyakran nem tud parancsolni a testbeszédének. Ekkor jönnek elő a minket lenyugtató gesztusok. Például: ujjropogtatás, hajbirizgálás, körömrágás vagy éppen a ceruza rágása. Ezek mind rossz benyomást tesznek és bátortalannak vagy éppen megbízhatatlannak láttatnak minket. Hogy csökkentsd a stresszt, ilyen helyzetekben a legjobb, ha a szituáció előtt veszesz egy-két mély levegőt, vagy olyan emlékekre gondolsz, amelyek kedvesek Neked.

6. Túl távol vagy túl közel hajolni a másikhoz
A legjobb távolság a kollegáid és közötted beszéd közben a Square Up szerint  90-200 cm. Habár, ha túl távol van az ember mások aggresszívnek vagy lustának láthatják. Ezért fontos megtalálni a tökéletes beszédtávolságot. Emellet az is fontos, hogy semleges pózt vegyünk fel beszéd közben. Bár manapság a munkahelyek sokkal nyitottabbak és családiasabbak, de ha az ember a falnak dőlve kommunikál túl kényelmesnek tűnhet, aki nem veszi komolyan a munkáját.

7. Futó pillantások az óránkra vagy telefonunkra
Manapság mindenki a telefonját nézi egész nap, de ez nem azt jelenti, hogy beszéd vagy meeting közben is ezt kell tenni.  Ugyanez a helyzet az órával, ami szintén rossz visszajelzést ad, ha éppen társalgunk valakivel.

8. A kezek összekulcsolása
Ha az ember egy kérdés közben összekulcsolja a kezét védekezőnek tűnhet. Ez a testbeszéd távolságtartónak, makacsnak festhet le és ilyen embert nem sokan szeretnének látni a munkahelyen. Tartsd a kezeidet magad mellett!

Cimkék: karrier, lelki egészség, munkahely
9 dolog, amit érdemes tudni, mielőtt megnézed az új Star Wars filmet

9 dolog, amit érdemes tudni, mielőtt megnézed az új Star Wars filmet

Ma kerül hivatalosan is a magyar mozikba az új Star Wars film, a Solo. A legfontosabb tudnivalókat pontokba szedtük, hogy teljesen képben legyél a vászon előtt!
Mindent kibír az év gyógynövénye

Mindent kibír az év gyógynövénye

Lila virágmezők ameddig a szem ellát, szedd magad, koranyár, Balaton – ez mind mind a levendula. De nem csak több hektáron érdemes levendulát termeszteni, hanem a kert egyik legmelegebb, leginkább napos részén is. Mondjuk azt is, hogy miért.
Lehet nyaralni stresszmentesen?

Lehet nyaralni stresszmentesen?

A nyár itt van – nemsokára a nap is kisüt! Egyre jobban vágyunk rá, hogy a túlterhelt mindennapokat hátrahagyva végre nyaraljunk, pihenjünk egy kicsit. Tervezni azonban sokkal könnyebb, mint az igazi, problémamentes vakációt megvalósítani. Nézzük,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: