A gyerekeink már nem tanulnak meg vezetni – drámai víziók a jövőről

2017. szeptember 28.

Könnyebb közlekedéssel, egyszerűbb egészségügyi diagnózisokkal és akár 100 év fölötti életkorral számolhatunk a jövőben.

A gyerekeink már nem tanulnak meg vezetni – drámai víziók a jövőről

Az Equitas-Capital.com jelentetett meg egy cikket, amely a Szilikon-völgy egyik tudásközpontjának számító Singularity University által szervezett Exponential Conference Series (Exponenciális konferencia sorozat) alapján összegzi az emberiség kilátásait a következő 20 évre. A Szeretlek Magyarország összeállítása.

Az Exponential Conference Series olyan exponenciálisan gyorsuló tempóban fejlődő iparágakra koncentrál, mint a pénzügy, egészségügy, oktatás, termelőipar és élelmiszeripar. Ez a fejlődés mára jóval meghaladta a Moore-törvényt. (A Moore-törvény szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb áru ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 hónaponként megduplázódik.)

Az iparban lezajló változásokra a Kodak példáját hozza a cikk. George Eastman 1888-ban alapította a céget. 1998-ban a Kodaknak 170000 alkalmazottja volt és ők árusították a világon a fotópapír 85%-át. Aztán néhány év leforgása alatt megszűnt az üzleti modelljük, és a cég csődbe ment. Ami a Kodakkal történt, tíz éven belül nagyon sok iparágban meg fog ismétlődni anélkül, hogy az emberek előre látnák.

Ki hitte 1998-ban, hogy elég három év, és soha többé nem fognak papírra fényképet nyomtatni? Pedig az első digitális fényképezőgépet 1975-ben fedezték fel. Igaz, az elsőnek csupán 10000 pixel volt a képfelbontása, de ez a technológia is Moore-törvénye szerint fejlődött. Egy generációval ezelőtt az MIT hallgatói egyetlen számítógépen osztoztak, amely elfoglalt egy egész épületet. Manapság a mobiltelefonodban lévő komputer milliószor olcsóbb, milliószor kisebb, és ezerszer erősebb.

Íme a cikk legfontosabb megállapításai

Szoftverek
- A szoftverek 5-10 éven belül felbomlasztják a legtöbb hagyományos iparágat. Az Uber csak egy szoftver, nincsenek autóik, mégis ők a legnagyobb taxi társaság a világon. Az Airbnb a világ legnagyobb szállodalánca, bár nincs egy szállodájuk sem.

- A számítógépek exponenciálisan egyre jobban megértik a világot. Tavaly egy számítógép megverte a világ legjobb Go játékosát. 10 évvel hamarabb, mint várták.

- Az USA-ban a fiatal ügyvédjelöltek már most sem tudnak elhelyezkedni. Az IBM Watson jóvoltából másodperceken belül kaphatsz jogi tanácsokat egyelőre csak alapszintű kérdésekben), 90%-os pontossággal. Ugyanez a mutató 70%-volt, amikor emberek csinálták. 

- A Watson már jelenleg is segít a nővéreknek diagnosztizálni a rákot, és 4-szer pontosabb, mint az emberek. A Facebooknak van egy olyan mintafelismerő szoftvere, amely jobban felismeri az arcokat, mint az ember. 2030-ra a számítógépek intelligensebbek lesznek az embereknél.

Közlekedés
- 2018-ban megjelennek az első közönség által is megvásárolható, önműködő autók. 2020-ra a teljes iparág felbomlik. Nem lesz többé szükséged saját autóra, csak hívsz egyet a telefonodon. Megjelenik az ajtód előtt, és oda visz, ahová akarod. Nem kell tárolnod, csak a megtett távolságért fizetsz, és a menetidőt hasznosan töltheted. A gyerekeink már nem tanulnak meg vezetni, és nem lesz autójuk. Megváltoznak a városok is, mivel 90-95%- kal kevesebb autóra lesz szükségünk. A parkolókat parkokká alakíthatjuk. Évente 1,2 millió ember hal meg közlekedési balesetben a világon. Most 100000 kilométerenként történik baleset. Az önvezető autókkal ez 10 millió kilométerenként egyre csökken majd.

- A legtöbb autógyártó tönkremegy, mert a hagyományos módszerrel próbálkoznak majd: egyszerűen jobb autót próbálnak építeni. A tech cégek viszont (Tesla, Apple, Google) forradalmi megközelítéssel kereken guruló komputereket fognak gyártani. A Volkswagen és az Audi mérnökei rettegnek a Teslától.

- A biztosítótársaságok nagy bajba kerülnek, mert balesetek nélkül a biztosítások sokkal olcsóbbak lesznek. Az autóbiztosítási modellek eltűnnek.

- Az ingatlanipar is átalakul. Ha tudnak dolgozni ingázás közben, az emberek távolabb, szebb környékre költöznek a munkahelyüktől. 

- 2020-ra az elektromos autók lesznek a mainstream. A városok kevésbé lesznek zajosak, mert az új autókat áram hajtja majd. Az elektromos áram hihetetlenül olcsó és környezetkímélő lesz.

- A napelem gyártása eddig is exponenciálisan nőtt, de hamarosan robbanni fog. Tavaly több helyen vezettek be napenergiát, mint fossziliset. Az energiavállalatok kétségbeesetten próbálják korlátozni a hozzáférést az elektromos hálózathoz, hogy megakadályozzák az otthoni napelemekkel való versenyt, de ez nem tarthat sokáig. A technológia gondoskodik róla.

- Az olcsó áram velejárója az olcsó és bőséges víz. A sós víz sótalanításához már csak 2kWh kell négyzetméterenként. A legtöbb helyen vízből nincs hiány, csak ivóvízből. Képzeld, mi minden válik lehetővé, ha mindenki annyi tiszta vizet kap, amennyit csak akar, szinte ingyen.

Gyógyászati segédeszközök
- Néhány cég olyan gyógyászati segédeszközt fejleszt („Tricoder”-nek nevezik a Star Trek nyomán), amely a mobiltelefonodhoz csatlakozva retina felvételt készít, vérmintát vesz és rá is lehelhetsz. Ezután 54 biomarkert elemez, amelyek alapján szinte minden betegséget képes azonosítani. Olcsó lesz, úgyhogy  néhány év múlva a bolygón mindenki világszintű orvosi vizsgálathoz juthat, csaknem ingyen

3D nyomtatás
- A legolcsóbb 3D nyomtató ára 10 év alatt 18000 dollárról 400 dollárra csökkent, ugyanakkor százszor gyorsabb lett. Az összes jelentősebb cipőgyártó elkezdett cipőket nyomtatni. Egyes repülő pótalkatrészeket már most is 3D nyomtatóval állítanak elő távoli reptereken. Az űrállomáson is van egy nyomtató, amely szükségtelenné teszi, hogy olyan sok pótalkatrészt tartsanak, mint régen.

- Hamarosan lehetővé válik a 3D szkennelés. Beszkennelheted a lábadat, és cipőt nyomtathatsz magadnak otthon. Kínában 3D nyomtató segítségével építettek egy 6 szintes irodaházat. 2027-re a termékek a 10%-a 3D nyomtatóval készül majd.

Üzleti lehetőségek 
- Mielőtt ágazatot választasz magadnak, tedd fel a kérdést: létezik még 10 év múlva? Ha nem működik a telefonodról, felejtsd el. És a 20. század összes sikerre ítélt ötlete kudarcot fog vallani a 21. században.

Munka
- Az állások 70-80%- a el fog tűnni a következő 20 évben. Sok új munka lesz, de még nem világos, hogy létrejöhet-e elég új állás ilyen rövid idő alatt.

Mezőgazdaság
- A jövőben 100 dollár (kb. 26000 forint) lesz egy mezőgazdasági robot. A harmadik világ gazdálkodói a földjeik intézőivé válhatnak, ahelyett, hogy egész nap a földön robotolnának. Az aeoropónia - vagy légkertészet - sokkal kevesebb vizet fog igényelni. Sikerült Petri csészében borjúhúst létrehozni, és 2018-ra olcsóbb lesz, mint a tehén által „előállított”borjú. Jelenleg a mezőgazdasági területek 30%-án szarvasmarhát legeltetnek. Képzeld, ha már nem lesz szükség ekkora területekre! Számos startup hamarosan behozza a rovarproteint a piacokra. Több benne a protein, mint a húsban.

Élethossz
- Jelenleg a várható életkor évente 3 hónappal nő. Négy éve 79 év volt az átlagos élethossz, most 80. A növekedés mértéke is növekszik. 2036-ra évente több mint egy évvel nő majd, így könnyen lehet, hogy mind jóval tovább fogunk élni, mint 100 év.

Műveltség
- A legolcsóbb okostelefonok már most 10 dollár körül (kb. 2600 forint) vannak Afrikában és Ázsiában. 2020-ra az emberiség 70%-a rendelkezni fog okostelefonnal. Ez azt jelenti, hogy mindenki ugyanúgy hozzáfér a világszintű műveltséghez.

- A nyugati világban a Khan akadémiával a gyerekek mindent megtanulhatnak, amit az iskolában kell. Már kiadták a szoftvert Indonéziában, és hamarosan megjelenik arabul, szuahéliül és kínaiul. Óriási lehetőség rejlene abban, ha az angol appot ingyen adnánk. Így a gyerekek Afrikában és mindenütt folyékonyan megtanulhatnának angolul. Ez akár fél éven belül megtörténhet...

Cimkék: egészség, energiafogyasztás, internet, környezetvédelem, lelki egészség, mobiltelefon
5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton...
4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám amikor egy fesztiválra megyünk, szélesebb a kellékek tárháza, ilyenkor...
9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

Miért nem szeretnek teát főzni, miért érzed úgy, hogy utál a pincér? És miért késnek annyit az étellel? Vagy azt például tudtad, miért nem érdemes a napi ajánlatot választani?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: