A királynő és a táskája - avagy az angol etikett

2017. december 1.

Most, hogy a kisebbik herceg is nősülni készül, ideje felfrissíteni az angol etikettel kapcsolatos tudásunkat...

A királynő és a táskája - avagy az angol etikett

Roppant idegesítő olyan emberrel beszélgetni, akivel nem akarunk. Ám vannak olyan pozíciók, ahol ez mindennapos kötelesség. A brit királyi családnak sajátos trükkjei vannak a nem kívánatos beszélgetőpartnerek lerázására - a protokoll-etikett.hu összeállítása.

Az unalom, elutasítás megnyilvánulási formái minden embernél megfigyelhetők, ha megnézzük önkéntelen testi gesztusaikat. Ám akad, akinél egész háttércsapat figyeli nem csak az ösztönös, de az előre megbeszélt jelzéseket is. A brit királynő rég bejáratott jelrendszerrel kommunikál a hivatalos beszélgetések alatt.

Gyanúsan vándorló táska

Az első, és legfontosabb beépített jel az udvartartás felé, hogy őfelsége kezdi unni beszélgetőpartnerét, vagy elege van az eseményből, hogy egyik karjáról áthelyezi a táskáját a másikra. Ebből a személyzet tudja, hogy ideje közbelépni.

"Ha éppen a királynővel beszélget, és látja, hogy a táskáját átveszi a másik karjára, az bizony ok az aggodalomra"- mondja Hugo Vickers, királyi történész. De megijedni azért nem kell, a szigetországban az ilyen ügyeket is angol eleganciával kezelik.  "Ilyenkor általában a személyzet egyik tagja odalép az illetőhöz, és udvariasan közli vele, hogy a canterbury érsek szívesen váltana vele néhány szót, és finoman elkalauzolja a királynő társaságából, megkímélve a megszégyenüléstől."

Gyűrű és segélygomb

Ha a beszélgetés az unalomnál is kínosabban érinti az uralkodót, jöhetnek újabb jelek. Amikor valóban menekülhetnékje támad, II. Erzsébet feltűnően csavargatni kezdi a gyűrűjét, vagy pedig leteszi a földre a táskáját, amiből az őt figyelők azonnal tudják, hogy baj van, és leléptetik a királynőt.

Hivatalos, négyszemközti fogadásokon ezek a vizuális segélykiáltások nem igazán működnek, ilyenkor egy titkos csengő megnyomásával tudja jelezni, hogy közbelépésre van szükség. A személyzet ekkor kinyitja az ajtót, és kikísérik a nem kívánatos vendéget. (Akinek jellemzően még ilyenkor is hátrálva kell megtennie az első három lépést.)

A hercegek is jelezgetnek

II. Erzsébet férje, Fülöp, edinburgh-i herceg például egy jellegzetes söprögető mozdulatot végez a kezével a fogadásokon, hogy a köszönéshez sorban álló emberek nehogy hosszú beszélgetésbe igyekezzenek bonyolódni vele. A kézfogás közben ugyan megkérdezheti, hogy "Hogy mennek a dolgai?", ám ha közben a kezével egy jobbról balra irányuló mozdulatot tesz, az illető biztos lehet benne, hogy mire válaszol, Fülöp már méterekre lesz tőle.

Charles herceg legtöbbször egy humoros megjegyzéssel igyekszik lezárni a nem kívánatos beszélgetéseket. "Általában megpróbál elsütni egy gyors viccet, amivel kiléphet a beszélgetésből," - mondja Vickers. "Charles egyik jellegzetes megnyilvánulása egy gyors haha, amivel meg tudja törni a társalgást."

Charles másik, sokkal jellegzetesebb szokása: idegesen játszik a mandzsettájával. (Érdekes, hogy fia, William herceg is egyre gyakrabban utánozza.) Még a szakértő sem tudja eldönteni, hogy ez egy, a királynőéhez hasonló beépített jelzés, vagy egyszerűen csak szorongásos természetének megnyilvánulása. Mindenesetre érdemes megfigyelni a nyilvános megjelenésein.

Cimkék: lelki egészség, luxus
Tűzijáték és társai - programok a hosszú hétvégére

Tűzijáték és társai - programok a hosszú hétvégére

Tűzijáték, koncertek, Ország tortája - bemutatjuk, mi vár augusztus 20-án Budapesten, Szegeden, Pécsen és máshol.
Szeretnéd, ha hűvös lakás fogadna hazaérkezéskor?

Szeretnéd, ha hűvös lakás fogadna hazaérkezéskor?

Gondoltál már arra, milyen menő lenne, ha a nagy melegben automatikusan leereszkednének otthon a redőnyök, bekapcsolna a légkondi, és mire hazaérsz, egy hűvös, kellemes lakás várna?...
Kitart a kánikula – fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Kitart a kánikula – fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Augusztusban is kitart még a „kutya meleg”. A hőségben különösen fontos, hogy mind házi kedvenceinkre, mind haszonállatainkra fokozottan ügyeljünk. Alapszabályként óvjuk...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: