A nagy Star Wars kronológia

2017. december 15.

Bár szinte mindenki látta az összes egész estés Star Wars filmet, és készül a legújabbra, gyanítjuk, azt már annál kevesebben tudják, hogy az egyes részek kronológiailag hogyan helyezkednek el egymáshoz képest.

A nagy Star Wars kronológia

Semmi gond, a Huntasztikus blog most segít eme hiányosságot pótolni!

Az utolsó Jedik előtt érdemes átvenni, hogyan is jutott el ez a messzi-messzi galaxis a nyolcadik epizódig. Az idővonalban – ahogy a valóságban Krisztus születése – található egy jeles esemény, ahonnan az időszámítást kezdjük, ez itt nem lehet más, mint az Egy új reményben lezajló yavini csata.

Yavin Előtt 5 000 000 000 – A Kaminopedia és a Wookieepedia szerint ekkor születik a galaxis.

YE 25 000Megalakul a Jedi Rend és a Régi Köztársaság, amelynek fővárosa Coruscant lesz, valamint feltalálják a hiperhajtóművet.

YE 24 500 – YE 24400 – Az első nagy háború a jedik között, amelynek következtében a sötét oldalon álló vesztes fél titokban megalakítja a Sith Birodalmat.

YE 9 990Feltalálják a fénykardot, amely az erő-érzékeny lények legfőbb tárgyi fegyvere lesz.

YE 5 000Felfedezik a Tatuin bolygót, ahol később Anakin Skywalker felnő.

YE 1032A Régi Köztársaság és a Sith Birodalom bukása. Erről szól a The Old Republic játék promo videóiból készített animációs film. A harcok alatt a Sith Birodalom kis időre elfoglalja a Jedi Templomot Coruscanton, valamint a ruusani csata után megalakul a Galaktikus Köztársaság, amely egészen a 66-os parancsig létezik. A ruusani csatában lemészárolják a megmaradt sitheket. Ennek lesz a következménye a „kettők szabálya”, amelyet Darth Bane honosít meg a sötét oldalon, azaz egyszerre csak két sith lehet, egy mester és egy tanítvány. Ennek oka a kudarc mellett az volt, hogy a sithek egymást is előszeretettel mészárolták.

YE 966 – Maz Kanata Az ébredő Erőben kisebb kulcsszerepet kapott azáltal, hogy ő adta át Reynek Anakin Skywalker fénykardját a Takodana bolygón. Nos jelentjük, Maz Kanata idősebb még Yoda mesternél is, méghozzá közel száz évvel!

YE 896 – Egy ismeretlen faj egyedeként, egy ismeretlen bolygón megszületik Yoda mester. Ezt a dátumot a Birodalom Visszavágból tudhatjuk, amikor is a becslések szerint mindössze 66 centiméter(!) magas zöld mester elmondja Luke-nak, hogy 900 éves, és mivel az ötödik rész cselekménye négy évvel a yavini csata után történik, innen a következtetés.

YE 350 – Összeáll a Kereskedelmi Szövetség, amelynek segítségével a sithek visszaszerzik az uralmat a galaxisban. Nem pont a szövetség droidhadserege miatt, de visszaszerzik…

YE 41 – Megszületik Anakin Skywalker.

YE 32 – Ekkor játszódik a BALJÓS ÁRNYAK.

YE 22 – A KLÓNOK TÁMADÁSA eseményeinek éve, a három éven át tartó klónok háborúja kezdete.

YE 19 – A SITHEK BOSSZÚJA. A jedik kiirtása, a sithek felemelkedése, a Galaktikus Birodalom kikiáltása.

YE 1 – Bail és Leia Organa vezetésével megalakul a Lázadók Szövetsége, amely a Galaktikus Polgárháború folyamán felveszi a harcot az elnyomó Birodalommal.

0 – ZSIVÁNY EGYES és EGY ÚJ REMÉNY. A yavini csata éve, mely csatában Han Solo és Luke Skywalker megsemmisíti azt a Halálcsillagot, amelyen Darth Vader megöli korábbi mesterét, Obi-Wan Kenobit.

YU 3 – A BIRODALOM VISSZAVÁG eseményeinek esztendeje.

YU 4 – A JEDI VISSZATÉRésére alig egy évet kellett várni a kalendáriumok szerint. A Skywalkerek - kis időre - rendet tesznek az erőben.

valamikor YU 5 – YU 21 – A Galaktikus Birodalom maradványaiból sarjadó Első Rend „személyében” egy újabb zsarnoki rendszer bontakozik ki, velük szemben az Ellenállással.

YU 34 – AZ ÉBREDŐ ERŐ. Az Első Rendnek minden idők legpusztítóbb fegyvere működésbe lép és elpusztítja – többek között – a Coruscant bolygót, ám működése nem tart sokáig, ugyanis az erő világos oldalán feltűnik Rey, és a segítségével az Ellenállásnak sikerül elpusztítania a gyilkos fegyvert.

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton...
4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám amikor egy fesztiválra megyünk, szélesebb a kellékek tárháza, ilyenkor...
9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

Miért nem szeretnek teát főzni, miért érzed úgy, hogy utál a pincér? És miért késnek annyit az étellel? Vagy azt például tudtad, miért nem érdemes a napi ajánlatot választani?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: