A nagy Star Wars kronológia

2017. december 15.

Bár szinte mindenki látta az összes egész estés Star Wars filmet, és készül a legújabbra, gyanítjuk, azt már annál kevesebben tudják, hogy az egyes részek kronológiailag hogyan helyezkednek el egymáshoz képest.

A nagy Star Wars kronológia

Semmi gond, a Huntasztikus blog most segít eme hiányosságot pótolni!

Az utolsó Jedik előtt érdemes átvenni, hogyan is jutott el ez a messzi-messzi galaxis a nyolcadik epizódig. Az idővonalban – ahogy a valóságban Krisztus születése – található egy jeles esemény, ahonnan az időszámítást kezdjük, ez itt nem lehet más, mint az Egy új reményben lezajló yavini csata.

Yavin Előtt 5 000 000 000 – A Kaminopedia és a Wookieepedia szerint ekkor születik a galaxis.

YE 25 000Megalakul a Jedi Rend és a Régi Köztársaság, amelynek fővárosa Coruscant lesz, valamint feltalálják a hiperhajtóművet.

YE 24 500 – YE 24400 – Az első nagy háború a jedik között, amelynek következtében a sötét oldalon álló vesztes fél titokban megalakítja a Sith Birodalmat.

YE 9 990Feltalálják a fénykardot, amely az erő-érzékeny lények legfőbb tárgyi fegyvere lesz.

YE 5 000Felfedezik a Tatuin bolygót, ahol később Anakin Skywalker felnő.

YE 1032A Régi Köztársaság és a Sith Birodalom bukása. Erről szól a The Old Republic játék promo videóiból készített animációs film. A harcok alatt a Sith Birodalom kis időre elfoglalja a Jedi Templomot Coruscanton, valamint a ruusani csata után megalakul a Galaktikus Köztársaság, amely egészen a 66-os parancsig létezik. A ruusani csatában lemészárolják a megmaradt sitheket. Ennek lesz a következménye a „kettők szabálya”, amelyet Darth Bane honosít meg a sötét oldalon, azaz egyszerre csak két sith lehet, egy mester és egy tanítvány. Ennek oka a kudarc mellett az volt, hogy a sithek egymást is előszeretettel mészárolták.

YE 966 – Maz Kanata Az ébredő Erőben kisebb kulcsszerepet kapott azáltal, hogy ő adta át Reynek Anakin Skywalker fénykardját a Takodana bolygón. Nos jelentjük, Maz Kanata idősebb még Yoda mesternél is, méghozzá közel száz évvel!

YE 896 – Egy ismeretlen faj egyedeként, egy ismeretlen bolygón megszületik Yoda mester. Ezt a dátumot a Birodalom Visszavágból tudhatjuk, amikor is a becslések szerint mindössze 66 centiméter(!) magas zöld mester elmondja Luke-nak, hogy 900 éves, és mivel az ötödik rész cselekménye négy évvel a yavini csata után történik, innen a következtetés.

YE 350 – Összeáll a Kereskedelmi Szövetség, amelynek segítségével a sithek visszaszerzik az uralmat a galaxisban. Nem pont a szövetség droidhadserege miatt, de visszaszerzik…

YE 41 – Megszületik Anakin Skywalker.

YE 32 – Ekkor játszódik a BALJÓS ÁRNYAK.

YE 22 – A KLÓNOK TÁMADÁSA eseményeinek éve, a három éven át tartó klónok háborúja kezdete.

YE 19 – A SITHEK BOSSZÚJA. A jedik kiirtása, a sithek felemelkedése, a Galaktikus Birodalom kikiáltása.

YE 1 – Bail és Leia Organa vezetésével megalakul a Lázadók Szövetsége, amely a Galaktikus Polgárháború folyamán felveszi a harcot az elnyomó Birodalommal.

0 – ZSIVÁNY EGYES és EGY ÚJ REMÉNY. A yavini csata éve, mely csatában Han Solo és Luke Skywalker megsemmisíti azt a Halálcsillagot, amelyen Darth Vader megöli korábbi mesterét, Obi-Wan Kenobit.

YU 3 – A BIRODALOM VISSZAVÁG eseményeinek esztendeje.

YU 4 – A JEDI VISSZATÉRésére alig egy évet kellett várni a kalendáriumok szerint. A Skywalkerek - kis időre - rendet tesznek az erőben.

valamikor YU 5 – YU 21 – A Galaktikus Birodalom maradványaiból sarjadó Első Rend „személyében” egy újabb zsarnoki rendszer bontakozik ki, velük szemben az Ellenállással.

YU 34 – AZ ÉBREDŐ ERŐ. Az Első Rendnek minden idők legpusztítóbb fegyvere működésbe lép és elpusztítja – többek között – a Coruscant bolygót, ám működése nem tart sokáig, ugyanis az erő világos oldalán feltűnik Rey, és a segítségével az Ellenállásnak sikerül elpusztítania a gyilkos fegyvert.

Karácsony anno és ma

Karácsony anno és ma

A szeretet ünnepéhez kapcsolódó hagyományok, mint például a karácsonyfa-állítás, egymás megajándékozása, a halászlé, a bejgli, a mézeskalács és még sok egyéb ilyen szokás többsége a 19. században alakult ki, főként a kiegyezést követő békeévek polgári...
8 +1 tipp az utolsó ajándékvásárlási rohamban

8 +1 tipp az utolsó ajándékvásárlási rohamban

Meghitt együttlét, vidám beszélgetések vagy a rengeteg kiadás? Sokaknak inkább az utóbbi jut eszébe a karácsonyról egy felmérés szerint. Hogyan vásároljunk okosan karácsonyra úgy, hogy...
Karácsony stressz nélkül? Igen, lehet!!

Karácsony stressz nélkül? Igen, lehet!!

Az adventi időszak lázas készülődéssel telik, hiszen az ünnepre hangolódást számtalan teendő előzi meg. A végeláthatatlan feladatok sokaknak fejfájást okozhatnak, pedig néhány egyszerű tipp betartásával elkerülhetjük, hogy a kapkodás miatt rémálommá váljon...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: