Autóval Horvátországba? Na, az ennyibe fog kerülni!

2018. augusztus 1.

Horvátország közel van és olcsó - a legtöbben ezzel indokolják, hogy idén nyáron is a horvát tengerpartot választják a nyaralásuk helyszínéül. De vajon tényleg olyan olcsó autóval utazni, mint azt sokan hiszik?

Autóval Horvátországba? Na, az ennyibe fog kerülni!

A kérdésnek az Utazómajom járt utána.

Távolság

Horvátország egyik legnagyobb előnye, hogy remek természeti adottságokkal rendelkezik. Az Adriai-tenger horvátországi partvidéke szárazföldön 1778 km hosszú, de ha a szigetek kerületét is figyelembe vesszük, összesen 5835 km. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Isztriától Dalmáciáig több száz sziget és még több szárazföldi település közül választhatunk attól függően, hogy mennyit akarunk utazással tölteni.

A fenti időtartamokba nincsenek belekalkulálva az esetleges dugók, amelyek a határnál vagy a fizető kapuknál (ld. lejjebb) előfordulhatnak. Ezt elkerülendő érdemes NEM szombaton elindulni a horvát tengerpartra, hiszen a legtöbb hotel, apartman és kemping esetében szombaton van a váltás. Jó választás lehet az indulásra vasárnap vagy bármelyik hétköznap.

Horvátországi autópálya-díjak

A magyar határtól a legtöbb tengerparti várost autópályán érhetjük el. A horvát autópályák díjkötelesek, a fizetőkapuknál lehet jegyet kérni, amelyet kihajtáskor vagy szakaszhatárokon kell kifizetni. A fizetés történhet horvát kunával (1 kuna kb. 42 HUF), Euróval (a visszajárót kunában kapjuk) vagy bankkártyával. Érdemes a bankkártyás sorba állni, hiszen a legtöbben a készpénzes sávoknál várakoznak, óriási dugókat okozva.

Üzemanyag-árak

Horvátországban valamivel drágább üzemanyagárakra számíthatunk, mint itthon, ezért érdemes induláskor ezzel is kalkulálni és akár még Magyarországon, a határ előtt teletankolni az autót. Horvátországban INA, Tiffon, OMV, Petrol, Lukoil benzinkutakkal találkozhatunk.

Átlagos üzemanyagárak
EUROSUPER 95 benzin: 10.24 kn
EURODIZEL: 9.79 kn

Parkolás Horvátországban

Mi a helyzet a parkolással? Általános szabály nincs, városonként, régiónként változhat a díjszabás. A parkolási díjak átlagosan 4-6 kuna között mozognak, de Dubrovnikban akár 40 kunát is elkérhetnek a belvárosi parkolásért.

Tűzijáték és társai - programok a hosszú hétvégére

Tűzijáték és társai - programok a hosszú hétvégére

Tűzijáték, koncertek, Ország tortája - bemutatjuk, mi vár augusztus 20-án Budapesten, Szegeden, Pécsen és máshol.
Szeretnéd, ha hűvös lakás fogadna hazaérkezéskor?

Szeretnéd, ha hűvös lakás fogadna hazaérkezéskor?

Gondoltál már arra, milyen menő lenne, ha a nagy melegben automatikusan leereszkednének otthon a redőnyök, bekapcsolna a légkondi, és mire hazaérsz, egy hűvös, kellemes lakás várna?...
Kitart a kánikula – fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Kitart a kánikula – fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Augusztusban is kitart még a „kutya meleg”. A hőségben különösen fontos, hogy mind házi kedvenceinkre, mind haszonállatainkra fokozottan ügyeljünk. Alapszabályként óvjuk...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (1)
Árpád 2018-08-01 11:38:02
Bosznián keresztül dalmácia nincs távolabb, igaz kell zöldkártya, de az megsporolható az üzemanyag árán boszniába kb 30 % olcsobb. Lehet kicsit tovább tart az utazás de jóval olcsóbb, és lehet élményesseb is.