Detektívek, akiket imádunk

2018. április 6.

A krimi műfaja mindig is élen járt az irodalomban, a filmvásznon és a tévés sorozatokban is. A pszichológusok szerint segít kiszakadni a hétköznapokból, egyúttal a karakterekben egyaránt felfedezhetjük negatív és pozitív tulajdonságainkat.

Detektívek, akiket imádunk

De kik a legnépszerűbb detektívek, akik végül megoldják a rejtélyeket? A GourmetNoise blog összeállításában további krimihősökről is olvashatsz!

Batman (Bruce Wayne)

A DC Comics szuperhősét Bill Finger író és Bob Kane alkotta meg. A "köpenyes igazságosztó" először a Detective Comics 17. számában jelent meg 1939. májusában. A "sötét lovag" mellett Bruce Wayne gyakori jelzője még a "világ legjobb detektívje" is, így a listán való szereplése egyértelmű.

Sherlock Holmes

Sir Arthur Conan Doyle skót író karaktere először 1887-ben jelent meg regényeiben. Sherlock hírnevét legendás megfigyelőképességének, intelligenciájának és logikájának köszönheti. Persze ne feledkezzünk meg legjobb barátjáról, Dr. Watsonról sem.

Magnum

A CBS csatorna 1980-1988 között vetített sorozata, Tom Seleckkel a főszerepben. Thomas Magnum magánnyomozóként dolgozik Hawaii szigetén. A bűnügyek megoldásában mindig számíthat három barátjára: TC -re a pilótára, Rick-re a bármenedzserre, és a sorozat legemlékezetesebb karakterére, Higginsre (sajnos a színész tavaly novemberben elhunyt). A széria nyolc évadot élt meg, Tom Selleck ezután nem vállalta a további szereplést.

T.J. Hooker

A főszereplő Thomas Jefferson Hooker (William Shatner) régi társát megölik és visszatér az utcákra. Új társnak a fiatal és forrófejű újoncot, Romanot kapja maga mellé. Elcsépelt sztori, viszont a '80-as évek elején még nem számított lerágott csontnak. A sorozatban főszerepet kapott a Melrose Place sztárja, Heather Locklear is.

Hercule Poirot

Belga származású magándetektív, Agatha Christie több regényének és novellájának főhőse. A népszerű TV sorozat 1989 és 2013 között futott és 13 évadot élt meg. 1991-ben David Suchet-et BAFTA-díjra jelöltek a karakter megformálásáért.

Piedone

Természetesen nem maradhat ki a nápolyi nyomozó, Rizzo felügyelő sem a listából. Bud Spencer leghíresebb karakterének négy filmje volt. A mozikat Stefano Venzina "Steno" rendezte, az ő nevéhez fűződik a Banános Joe és Az óriási nyomozó című olasz sorozat is.

+1: Ötvös Csöpi

Alakja először az 1980-as Pogány Madonna című filmben tűnt fel, Bujtor István alakításában. A színész a magyar Bud Spencerként híresült el itthon. Nem csak a külső hasonlóság miatt kapta a becenevet hanem, mert ő kölcsönözte a színész magyar hangját. Bujtor még további hat filmben alakított Ötvös Csöpit.

Tavaszi zsongás, megújulás Alsó-Ausztriában

Tavaszi zsongás, megújulás Alsó-Ausztriában

Most, hogy beköszöntött a tavasz, a napsütéstől feléledt a természet, egyre több időt tölthetünk a szabadban, a madarak vidám csicsergése mellett. Alsó-Ausztriában a tavasz a megújulás...
5 hihetetlen legenda a kalózokról

5 hihetetlen legenda a kalózokról

A híres francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája két évvel ezelőtt egy hatalmas kalandba vágott: feleségével kalózok elrejtett vagy elsüllyedt kincseinek nyomába indult.
Húsvéti szokások, ételek, receptek

Húsvéti szokások, ételek, receptek

Miért locsolkodunk, miért festünk tojás - és miért eszünk pont sonkát...? Mindnek jelentősége és történelme van.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (1)
Varju Edina 2018-04-07 05:43:05
No és Colombo?