Észbontó tények a múltból!

2017. október 6.

Honnan ered, hogy banánköztársaság? Mi az a Meksí? Mi az igazán megdöbbentő véletlen? Mi volt az igazi náci drog? Hogyan szeretkezett a fáraó a Nílussal? Hogyan keltek fel az ébresztőóra előtt?

Észbontó tények a múltból!

A meglepő és megdöbbentő tényeket a Ritkán látható történelem gyűjtötte össze.

Banánköztársaság

Canaan Banana politikus, a független Zimbabwe első elnöke volt 1980-tól 1987-ig. Banán Kánaán névvel nehéz lehetett vezetőként. Egy 1982-ben hozott törvény szerint bűncselekménynek számított az elnök nevével viccelni. Mugabe későbbi diktátor döntötte meg a hatalmát, ami után csak egy homoszexuális zaklatási ügyben került újra felszínre a neve (bűnösnek találták, 8 hónapot töltött börtönben). Utána javarészt Londonban élt, 2003-ban halt meg rákban. Zimbabwéban temették el, Egykori ellenlábasa Mugabe szép beszédet mondott sírja felett.

Mikori a 3D-s mozi?

Az első 3 dimenziós mozifilmet 1922-ben vetítették! Az alkotás címe Power of Love volt és a Los Angeles-i Ambassador Hotel színháztermében mutatták be. Sajnos a kópia azóta eltűnt.

Babonás a király

I. Sándor jugoszláv király soha nem vállalt nyilvános szereplést keddenként, lévén több családtagját is e napon érte a halál. Egyetlen kivételt tett, amikor meghívták Marseilles-be 1934. október 9-én kedden. A partra lépését követő tizedik percben halott volt. Egy macedón anarchista lövései végeztek vele és a mellette ülő francia Louis Barthou külügyminiszterrel.

Meksí

Az első - és mindmáig egyetlen - McSki a svédországi Lindvallenben 1995-ben nyílt meg.

Megdöbbentő véletlenek Lvl. 9999

Körülbelül két hónappal apja meggyilkolása előtt Abraham Lincoln fia Robert Jersey City vasútállomásán megcsúszva a vonat lépcsőjén a peron és a szerelvény közötti keskeny résbe esett. Egy kéz nyúlt felé és felhúzta a csapdából, amely könnyen végzetes lehetett volna. A kéz nem másé volt, mint Edwin Booth színészé... akinek öccse nem sokkal később sikeres merényletben megölte az elnököt.

A sors keze?

Mark Wahlberg színésznek és Seth MacFarlane rajzfilmkészítőnek, színésznek (Family Guy, Ameikai Fater, Ted) is jegye volt az American Airlines járatára, amelyik a 2001. szeptember 11-én a World Trade Centerbe csapódott. Wahlberg az utolsó órában egy Torontóba repülő járatra cserélte foglalását, MacFarlane pedig olyan másnapos volt, hogy egyszerűen elaludt és 10 perccel lekéste a gépet.

Náci drog

D-IX néven kísérleteztek ki német tudósok egy - az emberi teljesítőképesség fokozására szolgáló - készítményt 1944-ben. A feljegyzések szerint a metamfetamin-bázisú szerrel a kísérletben részt vett Wehrmacht katonák 88 kilométert tettek meg teljes menetfelszerelésben pihenés nélkül. Ennél is valamivel jobb eredményt értek el a szer módosított verziójával a sachsenhauseni koncentrációs tábor elítéltjei részvételével, akik húsz kilós hátizsákkal körbe-körbe az udvaron 90 kilométernél is messzebbre jutottak.

Nem mi kezdtük

A szifiliszt felbukkanása idején az angolok francia betegségnek, a franciák spanyol bajnak, a németek francia kórnak, az oroszok lengyel betegségnek, a lengyelek török kórságnak, a törökök a keresztények átkának, a japánok kínai fenének nevezték...

Sex on the beach?

Ősi egyiptomi mítosz szerint a világegyetemet Atum istenség teremtette, akiből... szóval egy ejakuláció során jött létre a mindenség. Ezért néhány fáraó őt utánozva díszes ceremóniákon - sok száz néző előtt - ünnepélyesen a Nílusba ejakulált.

Kinek szobrát ledönteni készülnek

Kolumbusz több őslakos indián nő megerőszakolásában részt vett és prostituáltnak adott el alig 9 éves lányokat is...

Ébredjen atyám, a szög leesett!

A mechanikus ébresztőórák feltalálása (és széleskörű elterjedése) előtt gyertyába szúrt szögekkel ébresztették magukat az emberek, elsősorban a papok, jellemzően fontosabb időpontokon. A tapasztalatokból előre kiszámított sebességgel égő gyertyák alsóbb pontjaira beleszúrt szögek a gyertya lejjebb égése során kipottyantak az alanti fémtálcára, felébresztve a delikvenst.

Két mázlis város

Az egykori japán főváros Kiotó első helyen szerepelt az második világháború vége felé az atombombák lehetséges célpontjainak listáján, azonban Henry L. Stimson hadügyminiszter személyesen vette le a listáról. A népszerű történet szerint azért, mert annak idején ott töltötte mézesheteit és nem akarta, hogy a város elpusztuljon. Hogy ez igaz-e (mármint a nászút) nem tudható biztosan, azonban tény hogy Stimson személyesen hozta meg a döntést és mint naplójából kiderül, kifejezetten megtiltotta a légierő parancsnokának Arnold tábornoknak, hogy Kiotó ellen indítsanak támadást.

Az első, később módosított célpontlista:
1. Kiotó
2. Hiroshima
3. Yokohama
4. Kokura

Kokura, a legszerencsésebb város nevét már nem találjuk meg Japán térképen. Ennek oka, hogy időközben egy új város épült fel a szomszédságában (Kitakjúsú), amivel összeolvadt és ma már annak egyik "kerülete". Kokura hatalmas hadianyagraktárával és a körülötte lévő intenzíven beépített lakóövezettel lett "népszerű" célpont. Nem is akármennyire!

1945. augusztus 6-án az első bomba tartalék célpontja volt. Ha felhős lett volna az ég Hiroshima felett, Kokurára dobták volna az első atomot. A három nappal későbbi "Fat man" elsődleges célpontja volt Kokura, ám az egy nappal korábbi, közeli Jahata város gyújtóbombázását követő masszív füstfelhő megakadályozta az akciót és a repülő a másodlagos cél, Nagaszaki felé fordult...

Cimkék: Utazás
5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton...
4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám amikor egy fesztiválra megyünk, szélesebb a kellékek tárháza, ilyenkor...
9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

Miért nem szeretnek teát főzni, miért érzed úgy, hogy utál a pincér? És miért késnek annyit az étellel? Vagy azt például tudtad, miért nem érdemes a napi ajánlatot választani?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: