Észbontó tények a múltból!

2017. október 6.

Honnan ered, hogy banánköztársaság? Mi az a Meksí? Mi az igazán megdöbbentő véletlen? Mi volt az igazi náci drog? Hogyan szeretkezett a fáraó a Nílussal? Hogyan keltek fel az ébresztőóra előtt?

Észbontó tények a múltból!

A meglepő és megdöbbentő tényeket a Ritkán látható történelem gyűjtötte össze.

Banánköztársaság

Canaan Banana politikus, a független Zimbabwe első elnöke volt 1980-tól 1987-ig. Banán Kánaán névvel nehéz lehetett vezetőként. Egy 1982-ben hozott törvény szerint bűncselekménynek számított az elnök nevével viccelni. Mugabe későbbi diktátor döntötte meg a hatalmát, ami után csak egy homoszexuális zaklatási ügyben került újra felszínre a neve (bűnösnek találták, 8 hónapot töltött börtönben). Utána javarészt Londonban élt, 2003-ban halt meg rákban. Zimbabwéban temették el, Egykori ellenlábasa Mugabe szép beszédet mondott sírja felett.

Mikori a 3D-s mozi?

Az első 3 dimenziós mozifilmet 1922-ben vetítették! Az alkotás címe Power of Love volt és a Los Angeles-i Ambassador Hotel színháztermében mutatták be. Sajnos a kópia azóta eltűnt.

Babonás a király

I. Sándor jugoszláv király soha nem vállalt nyilvános szereplést keddenként, lévén több családtagját is e napon érte a halál. Egyetlen kivételt tett, amikor meghívták Marseilles-be 1934. október 9-én kedden. A partra lépését követő tizedik percben halott volt. Egy macedón anarchista lövései végeztek vele és a mellette ülő francia Louis Barthou külügyminiszterrel.

Meksí

Az első - és mindmáig egyetlen - McSki a svédországi Lindvallenben 1995-ben nyílt meg.

Megdöbbentő véletlenek Lvl. 9999

Körülbelül két hónappal apja meggyilkolása előtt Abraham Lincoln fia Robert Jersey City vasútállomásán megcsúszva a vonat lépcsőjén a peron és a szerelvény közötti keskeny résbe esett. Egy kéz nyúlt felé és felhúzta a csapdából, amely könnyen végzetes lehetett volna. A kéz nem másé volt, mint Edwin Booth színészé... akinek öccse nem sokkal később sikeres merényletben megölte az elnököt.

A sors keze?

Mark Wahlberg színésznek és Seth MacFarlane rajzfilmkészítőnek, színésznek (Family Guy, Ameikai Fater, Ted) is jegye volt az American Airlines járatára, amelyik a 2001. szeptember 11-én a World Trade Centerbe csapódott. Wahlberg az utolsó órában egy Torontóba repülő járatra cserélte foglalását, MacFarlane pedig olyan másnapos volt, hogy egyszerűen elaludt és 10 perccel lekéste a gépet.

Náci drog

D-IX néven kísérleteztek ki német tudósok egy - az emberi teljesítőképesség fokozására szolgáló - készítményt 1944-ben. A feljegyzések szerint a metamfetamin-bázisú szerrel a kísérletben részt vett Wehrmacht katonák 88 kilométert tettek meg teljes menetfelszerelésben pihenés nélkül. Ennél is valamivel jobb eredményt értek el a szer módosított verziójával a sachsenhauseni koncentrációs tábor elítéltjei részvételével, akik húsz kilós hátizsákkal körbe-körbe az udvaron 90 kilométernél is messzebbre jutottak.

Nem mi kezdtük

A szifiliszt felbukkanása idején az angolok francia betegségnek, a franciák spanyol bajnak, a németek francia kórnak, az oroszok lengyel betegségnek, a lengyelek török kórságnak, a törökök a keresztények átkának, a japánok kínai fenének nevezték...

Sex on the beach?

Ősi egyiptomi mítosz szerint a világegyetemet Atum istenség teremtette, akiből... szóval egy ejakuláció során jött létre a mindenség. Ezért néhány fáraó őt utánozva díszes ceremóniákon - sok száz néző előtt - ünnepélyesen a Nílusba ejakulált.

Kinek szobrát ledönteni készülnek

Kolumbusz több őslakos indián nő megerőszakolásában részt vett és prostituáltnak adott el alig 9 éves lányokat is...

Ébredjen atyám, a szög leesett!

A mechanikus ébresztőórák feltalálása (és széleskörű elterjedése) előtt gyertyába szúrt szögekkel ébresztették magukat az emberek, elsősorban a papok, jellemzően fontosabb időpontokon. A tapasztalatokból előre kiszámított sebességgel égő gyertyák alsóbb pontjaira beleszúrt szögek a gyertya lejjebb égése során kipottyantak az alanti fémtálcára, felébresztve a delikvenst.

Két mázlis város

Az egykori japán főváros Kiotó első helyen szerepelt az második világháború vége felé az atombombák lehetséges célpontjainak listáján, azonban Henry L. Stimson hadügyminiszter személyesen vette le a listáról. A népszerű történet szerint azért, mert annak idején ott töltötte mézesheteit és nem akarta, hogy a város elpusztuljon. Hogy ez igaz-e (mármint a nászút) nem tudható biztosan, azonban tény hogy Stimson személyesen hozta meg a döntést és mint naplójából kiderül, kifejezetten megtiltotta a légierő parancsnokának Arnold tábornoknak, hogy Kiotó ellen indítsanak támadást.

Az első, később módosított célpontlista:
1. Kiotó
2. Hiroshima
3. Yokohama
4. Kokura

Kokura, a legszerencsésebb város nevét már nem találjuk meg Japán térképen. Ennek oka, hogy időközben egy új város épült fel a szomszédságában (Kitakjúsú), amivel összeolvadt és ma már annak egyik "kerülete". Kokura hatalmas hadianyagraktárával és a körülötte lévő intenzíven beépített lakóövezettel lett "népszerű" célpont. Nem is akármennyire!

1945. augusztus 6-án az első bomba tartalék célpontja volt. Ha felhős lett volna az ég Hiroshima felett, Kokurára dobták volna az első atomot. A három nappal későbbi "Fat man" elsődleges célpontja volt Kokura, ám az egy nappal korábbi, közeli Jahata város gyújtóbombázását követő masszív füstfelhő megakadályozta az akciót és a repülő a másodlagos cél, Nagaszaki felé fordult...

Cimkék: Utazás
A nagy Star Wars kronológia

A nagy Star Wars kronológia

Bár szinte mindenki látta az összes egész estés Star Wars filmet, és készül a legújabbra, gyanítjuk, azt már annál kevesebben tudják, hogy az egyes részek kronológiailag hogyan helyezkednek el egymáshoz képest.
Karácsony stressz nélkül? Igen, lehet!!

Karácsony stressz nélkül? Igen, lehet!!

Az adventi időszak lázas készülődéssel telik, hiszen az ünnepre hangolódást számtalan teendő előzi meg. A végeláthatatlan feladatok sokaknak fejfájást okozhatnak, pedig néhány egyszerű tipp betartásával elkerülhetjük, hogy a kapkodás miatt rémálommá váljon...
Webshopból rendeltél? 5+1 kínos helyzet, amit jobb elkerülni

Webshopból rendeltél? 5+1 kínos helyzet, amit jobb elkerülni

Mindannyian rendeltünk már webáruházból, de gyakran okoz fejtörést, hogyan lehet a terméket kényelmesen, gyorsan vagy akár diszkréten átvenni. Pláne most, karácsony előtt...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: