Lehet nyaralni stresszmentesen?

2018. május 4.

A nyár itt van – nemsokára a nap is kisüt! Egyre jobban vágyunk rá, hogy a túlterhelt mindennapokat hátrahagyva végre nyaraljunk, pihenjünk egy kicsit. Tervezni azonban sokkal könnyebb, mint az igazi, problémamentes vakációt megvalósítani. Nézzük, mire kell figyelned a nyaralás előtt, alatt és után!

Lehet nyaralni stresszmentesen?

Ötleteink arra vonatkoznak, ha tudod, hova akarsz menni, és ott nem akarsz mást csinálni, mint pihenni, pihenni, pihenni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem romantikus és kalandos nekivágni a világnak egy hátizsákkal vagy egy tank benzinnel – akkor azonban az adrenalin a nyaralás része. Ha csak kikapcsolódni vágysz, akkor:

Tervezz meg mindent, amit csak lehet!

És amilyen hamar csak lehet. Ha minden előre le van foglalva, be van fizetve és le van tisztázva, akkor nagy meglepetések – normál esetben – már nem érhetnek. Foglalj le, illetve nézz utána minden lehetséges programnak, fakultatív tevékenységnek, ha például nem sütne állandóan a nap. Ha ezeket jó előre befizeted, akkor azért sem kell aggódnod, hogy elfogy a pénzed, esetleg lemaradsz valamiről.

Legyen átgondolt a költségvetésed!

Ezt is tervezd meg: gondold át, összesen mennyit szánsz a nyaralásra, ott mire kell költened, milyen igényeid vannak, és ezt milyen helyeken szolgálják ki. Tervezd bele a váratlan kiadások lehetőségét is. 

Mi lesz itthon?

Ne felejtsd el azt sem, hogy nem hagyhatsz itt csapot-papot csak úgy. Gondoskodj előre helyettesítésről a munkahelyeden, illetve dolgozz előre, ha arra van szükség. Ha kutyád-macskád van, akkor azokat is el kell helyezni – ne hagyd az utolsó pillanatra az ideiglenes-gazdi keresést sem. Mindez ahhoz kell, hogy mialatt távol leszel, és valahol a napsütést, a tengert vagy egy egzotikus várost élvezel, ne kelljen aggódnod az itthon hagyott dolgok miatt.

Készíts másolatokat!

Nem árt óvatosnak lenni. Másold le a hotelfoglalást, a visszaigazolásokat, a biztosítási kötvényt, akár még az útlevelekről is készíthetsz egy kópiát. Tarts mindent egy helyen!

Gondold át, kivel és hova mész!

Ha kettesben a kedveseddel, akkor természetes, hogy minden percet együtt akartok tölteni. Az azonban már nem mindegy, ki hogyan képzeli el az ideális és pihentető vakációt. Mert mi van akkor, ha te csak egy tengerpartra, egy napágyra és egy napernyőre vágysz – ő pedig új városokat és kultúrákat fedezne fel. Nem nehéz kompromisszumos megoldást találni, de tisztázzátok előre, hogy később ebből se legyen szemrehányás vagy feszültség.
 
Ha a gyerekek is mennek, akkor vedd figyelembe azt, mennyire lesz megterhelő a számukra az utazás: bírni fogják-e a repülést, a hosszú autózást? Gondoskodj nekik valamilyen programról, ami megnyugtatja és kikapcsolja őket, amíg oda nem értek.
 
Ha pedig baráti társasággal utazol, akkor érdemes végiggondolni azt is, hogy egyfolytában, napokig, 24 órán keresztül nehéz idegenekkel együtt lenni, ráadásul több stresszhelyzetet szül, mint ami elől menekülsz.

Biztosítás, biztosítás, biztosítás!

Plusz költség, az biztos, de megéri. Ha már költöttél arra, hogy szép helyre menjetek, akkor nem érdemes ezen az apróságon spórolni. Természetesen senki nem úgy vág bele az utazásba, hogy valami baj érheti, beteg lehet vagy ellophatják a poggyászát. De nem árt óvatosnak lenni, ráadásul már maga a biztosítás megléte is felér egy nyugtatóval.

Cimkék: lelki egészség, nyaralás, Utazás
Tűzijáték és társai - programok a hosszú hétvégére

Tűzijáték és társai - programok a hosszú hétvégére

Tűzijáték, koncertek, Ország tortája - bemutatjuk, mi vár augusztus 20-án Budapesten, Szegeden, Pécsen és máshol.
Szeretnéd, ha hűvös lakás fogadna hazaérkezéskor?

Szeretnéd, ha hűvös lakás fogadna hazaérkezéskor?

Gondoltál már arra, milyen menő lenne, ha a nagy melegben automatikusan leereszkednének otthon a redőnyök, bekapcsolna a légkondi, és mire hazaérsz, egy hűvös, kellemes lakás várna?...
Kitart a kánikula – fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Kitart a kánikula – fokozottan vigyázzunk állatainkra!

Augusztusban is kitart még a „kutya meleg”. A hőségben különösen fontos, hogy mind házi kedvenceinkre, mind haszonállatainkra fokozottan ügyeljünk. Alapszabályként óvjuk...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: