Mit tudsz a sakura ünnepről?

2018. február 20.

Hol tudjuk követni, hogy mikor és éppen hol virágzik Japánban a színpompás cseresznyefavirág? Hogyan kerüljük el a nagy tömeget a parkokban? És mit jelent a jozakura? Japán egyik legnépszerűbb eseménye a hanami, vagyis a virágnézés ünnepe, amire érdemes már jó előre felkészülni, ha szeretnénk maximálisan kiélvezni a cseresznyevirágzás lenyűgöző látványát. A Japánspecialista összegyűjtött pár hasznos tippet és érdekességet a sakura „vadászoknak”.

Mit tudsz a sakura ünnepről?

A hanami buli

Bár a hanamiról a cseresznyefavirágokban való gyönyörködésre és a sakura tűnékenységén való elmélkedésre asszociál mindenki, nem szabad elfelejteni, hogy ez Japán egyik legnagyobb bulija is. Ha szeretnénk kicsit egyedül is csodálni a természetet, akkor érdemes ilyenkor korán kelni, hogy elkerüljük a tumultust a parkokban. Az este leszálltával a hanami inkább egy hippi fesztiválra emlékeztet, mások szerint egy német sörfesztiválra, arra viszont fontos figyelni, hogy a rendőrség a legtöbb helyen 8 óra körül lefújja a partit.

 

A hanami éjszakája

A hajnalig mulatóknak érdemes megjegyezniük a jozakura szót, ugyanis a „cseresznyefák éjszakája” idején nem ér véget napnyugtával az ünneplés. Ilyenkor papírlámpásokat függesztenek ki a parkokban az éjszakai hanamira, a virágtól roskadó fákat apró mécsesekkel aggatják tele, így téve még varázslatosabbá az amúgy is csodálatos látványt.

Mit tudsz a sakura ünnepről?

 

Sakura a gasztronómiában

A cseresznyevirág nemcsak a szemünknek nyújthat lenyűgöző látványt, de bizony az ízlelőbimbóinkat is elvarázsolhatja. Érdemes kipróbálni a hanami idején a sakurából készült finomságokat, ilyenkor ugyanis a legtöbb étteremben cseresznyevirággal bolondítják meg a kínálatot, ahogy minden helyi bolt és nagyobb márka készül limitált, sakura kiadású itallal, édességgel, étellel. Az ünnephez hozzátartozik a teázás, valamint a cseresznyevirágos pezsgők és borok fogyasztása.

 

Vásárlás hanami idején

Igazi sakura rajongók nem térhetnek haza egy-egy egyedi, kimondottan a sakura idejére tervezett, kristályokkal díszített órával, fehérítő gyöngyöket tartalmazó, 24 órás hidratáló szérummal, vagy egy cseresznyevirág ízesítésű kólával. A legnagyobb világmárkák is meglátták ugyanis a potenciált a cseresznyefavirágzás ünnepében, és ilyenkor exkluzív sakura kollekciókat dobnak a piacra.

 

Mit tudsz a sakura ünnepről?

 

Cseresznyevirágfront

Aki szeretne naprakész információt kapni arról, hogy mikor és éppen hol virágzik a sakura, annak érdemes figyelnie a meteorológiai szolgálatot a tévében, rádióban vagy az interneten, ugyanis Japánban külön figyelmet szentelnek a „cseresznyevirágfrontra”. A déli fekvésű, szubtrópusi szigeten, Okinawa legtöbb részén már január végén megkezdődik a virágzás, míg északon, Hokkaidon csak májusban. A kettő között a nagyobb városokban, mint Tokió, Kiotó vagy Oszaka általában március végén, április elején nyílik a cseresznyevirág. A várható sakura virágzást itt tudjuk nyomon követni: https://sakura.weathermap.jp/

Kéthavi átlagbér is megspórolható évente az online bevásárlással

Kéthavi átlagbér is megspórolható évente az online bevásárlással

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a trend egyértelműen az online vásárlás irányába mutat, így egyre több szupermarket kereskedik online platformon. A széles kínálat és az igen...
10 tippünk van, ha repülővel utazol

10 tippünk van, ha repülővel utazol

Egy utazásra mindig jó felkészülni, miután megvan a kiszemelt úti cél, el lehet kezdeni tervezgetni a részleteket: utazás módja, szállás típusa, látnivalók stb. Érdemes mindenre odafigyelni és alaposan utánajárni mindennek, hogy zökkenőmentes legyen a...
Egymillió forintba is kerülhet a fővárosi életkezdés

Egymillió forintba is kerülhet a fővárosi életkezdés

Jelentős kompromisszumokra kényszerül, aki most ősszel költözne a fővárosba – köztük elsősorban a friss egyetemisták ütközhetnek nehézségekbe.
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: