Tavasz van: irány a kert!

2018. március 14.

A naptár szerint beköszöntött a tavasz, ezért az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkák.

Tavasz van: irány a kert!

Az Édenkert.hu ad néhány tanácsot, hogy milyen munkák várnak ránk márciusban a kertben. 

Virágok és társaik

A fagyok elmúltával felébreszthetjük a rózsát téli álmából: a takarást megszüntethetjük és metszhetjük - akkor megfelelő az időpont, ha virágzik az aranyfa (Forsythia).
A fűmagvetéshez (április végétől) előkészíthetjük a talajt.
Tisztítsuk meg a gyepet a lomb- és egyéb téli „maradványoktól". Különben a fű rothadásnak indul.
Csak az első nyírás után végezzük el a levegőztetést, mert akkorra a gyökerek már megfelelően besűrűsödnek.

A virágok és cserjék téli takarását eltávolíthatjuk. Nem feltétlenül szükséges a tavaszi nagytakarítás a kertben.
A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni.
A gyepen lévő lombmaradékokat hordjuk a komposztra. A sövények alatt maradjon a lomb - védelmet nyújt a hasznos rovaroknak.
Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben végezzük el a március végi kihajláshoz - így erősebb hajtásokat hoznak.
Osszuk szét a komposztot. Ezt a minden növénynek erőt adó tápanyagot az összes ágyásra (kb. 2-3 cm vastagon), fák és bokrok alá, rózsák alá és virágágyásokra terítsük szét. Csak könnyedén dolgozzuk be (gereblyével vagy talajlazítóval).

Zöldségek és fűszernövények

Vetés a szabadba: spenót, zöldborsó, sárgarépa, hónapos retek, hagyma, tépősaláta, petrezselyem.
Gyomnövények: a vetés után elszaporodott gyomnövényeket virágzás előtt feltétlenül el kell távolítani.
Talajelőkészítés: kapával vagy más talajlazítóval lazítani, majd a komposztot a felső talajrétegbe bedolgozni.
A nagyobb évelő fűszernövényeket, például lestyán, citromfű vagy mezei sóska már szabadföldbe ültethetjük.
A gumós és gyökérnövények, például a csicsóka vagy a torma és a hónap második felétől a korai burgonya éppúgy ültethető a fagymentes földbe.

Gyümölcsöskert

Itt az ideje az ültetésnek.
Még mindig van lehetőség a gyümölcsfák metszésére.
Az újonnan ültetett gyümölcsfáknál végezzük el az alakító metszést. Rákos és fagyott sebeket a keményebb fagyveszély elmúltával ki kell vágni, és szakszerűen le kell kezelni.
A szamócaültetvényt virágzás előtt meg kell tisztítani a beteg levelektől anélkül, hogy a növény szívleveleit megsértenénk.
A növények között lazítsuk fel a talajt. Szórjunk ki komposztot és mulcsot.

Növényvédelem

Legkésőbb most van itt az ideje, hogy megkezdjük a harcot a kártevők ellen a gyümölcsösben, az enyves gyűrűket el kell távolítani.
Teremtsünk ideális életfeltételeket növényeinknek. Megfelelő termőhely, elegendő tápanyag, és a növény elég erős lesz a kártevők elleni védekezéshez. (Az egészségesen táplálkozó emberek is ritkábban betegszenek meg!)
Aki a szamóca közé fokhagymát ültet, annak később kevesebb dolga lesz a betegségekkel.
Levendulát ültessünk a rózsák közé jó vízáteresztő talajba, a levéltetű ellen.
Márciusban kell elbánni a levéltetvekkel az áttelelt dézsás növényeknél. Mindegy, hogy levéltetűről, pajzstetűről, gyapjas pajzstetűről vagy egyéb tetűről van szó, mindegyik károsítja a növényeket. Levéltetű ellen ajánlható a szappanos lemosás (1 L víz, 1 evőkanál kenőszappan, kevés spiritusz).
A pajzstetűnél és a gyapjas pajzstetűnél alkalmazhatunk paraffinkészítményt, amely egyben levélfényesítő is.
Minden levéltetűfaj közös ellensége a megfelelő levegőmozgás.

Cimkék: környezettudatosság, lelki egészség
5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

5+1 sikerfilm egy cseppnyi Skóciával

Mesébe illő zordon tájak, sejtelmes kastélyok, végtelen tavak: a fenséges skót vidék mindenképpen megér egy körutazást, de ha idén nyáron csak a szobánkból vágyódhatunk a káprázatos csodák és a legendák földje után, fedezzük fel Skóciát egy hétvégi filmmaraton...
4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

4 apróság, amit ne hagyj otthon, ha fesztiválra mész

Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám amikor egy fesztiválra megyünk, szélesebb a kellékek tárháza, ilyenkor...
9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

9 dolog, amit jó ha tudsz, mielőtt étterembe mész

Miért nem szeretnek teát főzni, miért érzed úgy, hogy utál a pincér? És miért késnek annyit az étellel? Vagy azt például tudtad, miért nem érdemes a napi ajánlatot választani?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: