Szeddj vitamint a korodnak megfelelően!

2017. január 4.

Milyen vitamint kéne szednem? Vajon az, amit évek óta szedek, tényleg használ, vagy csak megszokásból veszem be mindig ugyanazt? És milyen vitamin tesz jót a bőrömnek, a hajamnak, a körmömnek? Mi hiányzik ahhoz, hogy egészségesebbnek nézzek ki és valóban az is legyek? Lehet, hogy csak a megfelelő hatóanyagot kéne megtalálnom?

Szeddj vitamint a korodnak megfelelően!

Valóban nem mindegy, milyen idős korunkban mely vitaminokra helyezzük a hangsúlyt, hiszen a szervezetünk folyamatosan változik. A bőrünk is más és más kihívásokkal szembesül, 12 éves korunk után ritka, hogy ne kelljen vele aktívan foglalkoznunk, mert valami mindig adódik... A Bőregészség blog összeállítása!

Huszonéveseknek

Ebben a korban még nem kell anti-aging termékekkel foglalkozni, elsősorban a meglévő szépség megőrzése a cél. Leginkább a haj és a körmök egészségét kell előtérbe helyezni: a biotint (B7-vitamin) és a gamma-linolénsav (GLA) nagyon jó. A sima, selymes bőr, a dús haj, a szép körmök megléte elsősorban azon múlik, hogy mit viszünk be a szervezetbe. Természetes biotinforrás az élesztőn kívül a máj, a tojássárgája, a paradicsom, a szójabab, a barna rizs és a korpa. A GLA  a szervezetünkben hormonszerű anyagokká alakul át, amelyek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Mindez az ilyenkor még gyakorta jelentkező akné ellen is hat, természetesen.

Harmincasoknak

A harmincas éveinkben kezdődik az öregedési folyamat, hogy a bőrünkkel egyre több a problémánk, hogy a szemkörnyéken kezdünk ráncosodni. Ilyenkor a minőségi zsírok bevitelére is oda kell figyelnünk, legfőképp az omega 3 zsírsav jelentőségére. Ez jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, de persze már jó ideje kapszula formában is hozzá tudunk jutni. Az omega 3 egyébként nem csak a szépségünknek tesz jót, serkenti az agyműködésünket és még a depresszió ellen is hat. 14 év alatti gyermekeknek is melegen ajánlják, úgyhogy nem csak a harmincasoknak érdemes sok tengeri halat enniük. Az omega 3 zsírsavat kombinálhatjuk a huszonéveseknek ajánlott linolénsavval, ha a halat szójaolajban vagy repceolajban sütjük ki.

Negyveneseknek

Ebben a korszakban a horgonyzó kollagén rostok kezdenek meggyengülni, vagyis a kollagénpótlás lehet a prioritás. A kollagén az a protein, amely a bőrt feszessé és elasztikussá teszi. Számos ételben is megtalálható a kollagén (a halban, a piros, sötétzöld, narancssárga zöldségekben, a piros gyümölcsökben, a szójában, a citrusokban, a tojásban és a kagylóban is) de mivel ennek a proteinnek a testünkben másutt is fontos szerep jut, egyedül az étkezésre hagyatkozni nem elég. Amire igazán szükségünk lehet ilyenkor, az a csak orvosi felügyelet mellett, mikroemulzió formájában alkalmazott retinol bevitele.

Ötveneseknek

Az ötven pluszosok számára a turmeric javasolt, amely a kurkumában lelhető fel. Ez az ázsiai eredetű fűszer és gyógynövény segítséget nyújthat a gyulladásos folyamatok leküzdésében, az immunrendszer erősítésében, a máj regenerálódásában, a veseműködés, az anyagcsere folyamatok javításában, és a bőrbetegségek legyőzésében is, mivel olyan antioxidáns-koncentrációt tartalmaz, amelyek megvédik a bőrt az őt károsító szabad gyököktől.

Hatvanasoknak és idősebbeknek

D és a B12 vitamint javasolt mindenki számára, aki ötven, illetve hatvan felett jár már. Noha ezeket nem tartjuk kifejezetten "szépségvitaminoknak", tény, hogy sokat segíthetnek a jó emésztésnek és a bőr egészséges működésének fenntartásában. A kor előrehaladtával a szervezetünk egyre nehezebben szívja fel a tápanyagokat, kiváltképp az okoz nehézséget, hogy pusztán táplálkozás útján elég B12-höz jussunk, pedig ez a vitamin az agyunknak is nagy hasznára válik. A D-vitamin hiány is gyakoribb ebben a korban, tehát ennek pótlása is fontos.

Cimkék: arcápolás, egészség, szépségápolás, táplálkozás
Divatkorszakok, amelyek a mai napig inspirálják a divattervezőket

Divatkorszakok, amelyek a mai napig inspirálják a divattervezőket

A 60-as évek miniruhája, a hippi stílus jellegzetes trapéznadrágja vagy éppen a 90-es évek hasvillantó pólója: mind egy-egy korszakalkotó ruhadarab, amely mély nyomot hagyott a divat...
Esik a hó? Nem, ez „csak” korpa...

Esik a hó? Nem, ez „csak” korpa...

Elkapni egy rosszalló tekintetet, ahogy valaki a korpát nézi a vállunkon, talán az egyik legkínosabb dolog, ami egy nővel történhet. A korpásodás első jelére a legtöbben elkezdenek...
Az idei év színe a lila

Az idei év színe a lila

A színek fontos szerepet töltenek be életünkben, hiszen azok nem csupán a szivárvány összes árnyalatával teszik pompázatossá világunkat, hanem segítségükkel hangulatokat, érzelmeket fejezhetünk ki. A lila szín nagyon sok jelentést hordoz magában, ilyen...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: