70 éve együtt a brit királyi pár

2017. november 20.

Az angol történelemben példátlan évfordulót ünnepel ma a londoni udvar: platinalakodalmát, vagyis 70. házassági évfordulóját ünnepli II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg.

70 éve együtt a brit királyi pár

A 21 éves Erzsébet hercegnő, és Fülöp herceg 1947. november 20-án házasodtak össze a londoni Westminster apátságban. A ma 91 éves II. Erzsébet, és a 96 éves Fülöp házasságának története még a II. világháború előtt kezdődött, ekkor szeretett egymásba a pár.

A monarchia történetében egyetlen uralkodói házaspár sem érte meg együtt 70. házassági évfordulóját.

Fülöpnek a királynő férjeként tulajdonképpen semmilyen hivatalos szerepe nincs, állami ügyekbe nem avatkozhat be, tulajdonképpen saját feleségének alattvalója, mióta felesége 66 évvel ezelőtt trónra lépett. Még gyermekei sem az ő nevét viselik.

A házaspár nem készül fényes ceremóniával az évfordulóra. II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg hétfő este a windsori rezidencián szigorúan zártkörű ünnepi vacsorán látja vendégül a legközelebbi családtagokat és barátokat, de kérésükre az évfordulón semmiféle nyilvános ünnepség nem lesz, annál is kevésbé, mivel Fülöp a nyár végén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől.

Daniel Craig jótékonykodik

Daniel Craig jótékonykodik

Elárverezi egyedi Aston Martinját a James Bondot játszó Daniel Craig.
Így ünnepeltek Beckhamék

Így ünnepeltek Beckhamék

Romantikus képpel köszöntötték Valentin-napot Beckhamék.
Harsányi Levente kórházba került – de ki helyettesíti a Magyarország, szeretlek című műsorban?

Harsányi Levente kórházba került – de ki helyettesíti a Magyarország, szeretlek című műsorban?

Rendkívüli helyzetet kellett megoldania a stábnak a Duna Televízió vetélkedőjének egyik felvétele előtt, mivel Harsányi Levente, a műsor egyik csapatkapitánya váratlanul kórházba került,...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: