5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

2018. április 23.

A tegnap 28. alkalommal megrendezett Föld Napja mára a legnagyobb környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát hazánkban. Mit tehetünk a mindennapjainkban, kis odafigyeléssel is a minket körülvevő környezetért, ami amellett, hogy csökkenti ökológiai lábnyomunkat, a pénztárcánkat is kíméli? Hogyan lehet a környezetbarát élet pénztárcabarát is egyben?

5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

Környezettudatos szokásainkról, amit általános iskolában a mindennapi szokásaink részeként ismerünk meg, sokan elfeledkezünk felnőttként, pedig a környezetünkért tett apró odafigyelés pénzügyileg is előnyös lehetne számunkra. A Föld Napja egyik alprogramja szerint családonként évente akár 80 ezer forintot takaríthatnánk meg, ha pontosan annyit vásárolnánk, amennyit el is fogyasztunk.

„Hasonlóan a pénzügyi tudatossághoz, a környezettudatosság is gyakrabban hoz hosszú távon eredményt, mint azonnal realizálódó előnyöket. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedővel immár nyolc éve igyekszünk tenni azért, hogy ezeket az összefüggéseket a gyerekek megértsék, és felnőttként majd képesek legyenek a lehetőségeikhez mérten a legjobb döntéseket meghozni. Fontos, hogy lássák, környezetünk védelme, nemcsak egy üres tankönyvi frázis, hanem kézzel fogható, életviteli, és ha odafigyelünk, pénzügyi előnyökkel is jár. Szülőként megmutathatjuk a gyereknek, hogy tudjuk kímélni a családi költségvetést, miközben a környezetünket is óvjuk” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója, aki a következő tippeket javasolta:


1. Új műanyag flakonok helyett töltsd újra a kulacsot! És az lehetőleg legyen üvegből!

Kulacsot hordani az iskolába ma már menőnek számít – rengeteg típusból és formából lehet választani. Használjunk inkább polietilén vagy polipropilén (2, 4, 5 jelzés) anyagokból készült műanyagot, de a legjobb választás az üveg.

 

2. Étterem vagy pizzarendelés helyett főzzünk otthon!

Összességében kevesebb erőforrást és pénzügyi ráfordítást igényel, és a papír vagy műanyag elviteles csomagolás sem szükséges. Természetesen a főzés közben keletkezett hulladékot szelektáljuk, igyekezzünk otthon komposztálni a szerves hulladékokat.

 

3. Javítsd meg, ami elromlott!

A fogyasztói társadalom pörgésében hajlamosak vagyunk inkább gyorsan lecserélni, mint megjavítani az eltört, elszakadt vagy valamiért nem működő dolgainkat. A DIY hétvége közös családi program is lehet, amikor együtt oldunk meg háztartási problémákat. A közös időtöltés mellett ez a környezettudatos szemléletet is erősíti, hiszen kevesebb hulladékot termelünk, mint az egy új termék gyári előállításával járna.

 

4. Divatban a szövetszatyor!

 Újrahasznosítható, mosható és már majdnem minden üzletben kapható szövetszatyor, amire akár saját mintát is tervezhetünk a gyerekekkel. Ha mindig van nálunk, sosem kell a nylonszatyrot választanunk.

 

5. „Éheztesd a kukát!”

Korábbi felmérések szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, a kidobott ételek közel fele pedig a háztartásokból kerül ki.

8+1 tuti tipp, ha tenni akarsz a Földért

8+1 tuti tipp, ha tenni akarsz a Földért

Nem gondolom magam a természetvédelem nagy hősének, de egy józanul gondolkodó embernek igen, aki felfogja, hogy bármilyen kis porszem vagyok a gépezetben, az én felelősségem is, hogy változzon valami a világban. Ha már javítani nem tudok rajta, legalább...
Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Reneszánszukat élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, melyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt…...
Szombat este: Kapcsolódj a Földhöz!

Szombat este: Kapcsolódj a Földhöz!

A tavasz beköszöntével újra elérkezik a Föld Órája is – szombat este vedd ki a részed te is a figyelemfelhívásból!
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: