8+1 tuti tipp, ha tenni akarsz a Földért

2018. június 29.

Nem gondolom magam a természetvédelem nagy hősének, de egy józanul gondolkodó embernek igen, aki felfogja, hogy bármilyen kis porszem vagyok a gépezetben, az én felelősségem is, hogy változzon valami a világban. Ha már javítani nem tudok rajta, legalább ne rontsak tovább a helyzeten.

8+1 tuti tipp, ha tenni akarsz a Földért

 - írja blogján Majer Réka.

"Szinte naponta jelenik meg újabb és újabb cikk a természet pusztulásáról az emberi oda nem figyelés, kényelem, butaság miatt, ami nemtörődömség, és értelmetlen pusztítás, és ma reggel éppen ezzel foglalkozott az egyik rádió, és igazán felháborított, amiket hallottam. A beszélgetés apropója, hogy egy partra vetett bálna tetemének gyomrában 8-10 kg műanyag hulladékot találtak. De van még néhány tény az utóbbi hónapokból, ami egészen megdöbbentő: a National Geographic legújabb címlapja elképesztően erősre sikerült, és jól mutatja ezt a problémát, hiszen egy nejlonzacskót ábrázol, mint egy jéghegy.

A világban percenként közel 1, 2 millió új pet palackot vásárolnak meg az emberek, melyekből már két Európa nagyságú sziget úszik az óceánokon. Minden percben egy teherautónyi szemét jut a tengerekbe. Európából a műanyag hulladék Ázsiába kerül, ahol nincs igazán hulladékszabályozás. (...)

De ez nem csak a távoli óceánokat érinti. A Dunában több műanyag részecskét mértek, mint halivadékot. És a legfrissebb kutatások kimutatták, hogy aki rendszeresen eszik halakat és tengeri élőlényeket, ezekkel együtt műanyag részecskék kerülnek a szerveztében, csakúgy, mint amikor pet palackot vásárolunk. Szintén kimutatható, a szervezetben a műanyag részecske. És jelenleg is zajlik a WHO extrém méretű kutatása, mely a műanyag mikrorészecskék egészségre gyakorolt hatásával foglalkozik. (...)

Szemléletváltásra van szükség, mert ez a mi felelősségünk! Az emberek azt gondolják, majd valaki megoldja helyettük ezt a problémát, ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan lehet megelőzni a problémát.(Pont, mint az egészségünket illetően) Magyarországon csupán 15-20%-a az embereknek hasznosít újra, és tudatos a mindennapokban! (...)

A cél nagyon egyszerű, használj kevesebb műanyagot, és amit használsz, gyűjtsd szelektíven! Vásárolj vegyszermentes termékeket, és lebomló csomagolásokat. Ez talán nem annyira nehéz, ha picit tudatosabbak vagyunk erre. Minden változás így kezdődik! Tudatosan odafigyelek egy bizonyos dologra, egészen addig, amíg az új szokás készség szinten beépül a magatartásodba.

Hogy segítséget nyújtsak ebben, összeszedtem néhány tippet, hogy te is szeretnél tenni valamit a Földünkért.

1. Ha legközelebb vásárolni mész, tudatosan kerüld a kis vékony műanyag zacsikat és nejlonszatyrokat. A kis tasakok helyett, amit tudsz mérés után tedd bele simán a kosaradba. Gondolj bele, mire hozzád elért, már rengeteg olyan helyen ment át, amitől koszos lehet, nem azon a kosáron fog múlni, és úgyis megmosod, vagy meghámozod. És sok helyen papír tasak is elérhető, ha teheted, azt válaszd.

2. Vigyél magaddal kosarat, vagy vászontáskát. Ma már nem csak a fonott óriási kosarakra kell gondolni, hanem szuper, dizájnos, összehajtható bevásárló kosarak, és szebbnél szebb vászontáskák vannak. Nekem segítség, hogy párat a kocsiban tartok, így ha nagyobb bevásárlásra megyek biztos, hogy nálam lesz, és nem kell azon bosszankodnom, hogy otthon felejtettem.

3. Pet palackos víz helyett, igyál otthoni tisztított vizet, olyan flakonba, ami üveg, vagy speciális műanyag és mosogatógépben mosható. Most nem szeretnék arról ódákat zengeni, hogy mennyivel egészségesebb és olcsóbb az otthoni tisztított víz (pedig az, 10 ft/ liter forrásvíz, a bolti 80 ft körüli árhoz képet), mert inkább a pet palack elhagyása a fontos. Nagyanyáink hordták a vizet a kútról, nekünk pedig rendelkezésünkre áll a csapban, de mégis zsugorszámra hordjuk a boltból! Nem kicsit nevetséges szerintem. Ha pedig más üdítő van benne, még az egészségednek sem fog ártani, ha vízre cseréled. Nálunk mindenkinek van egy saját flakonja, amit reggel megtöltünk, és este kimossuk és kifertőtlenítjük.

4. Ha csomagolsz valamit, használj műanyag dobozt uzsonnástasak helyett. Erre az apró dologra nekem is a kisfiam hívta fel a figyelmet, hogy mennyivel tudatosabb dolog, ha a szendvicset vagy a gyümölcsöt egy műanyag dobozba teszem. És tényleg.

5. Vásárolj növényi alapanyagú tisztítószereket. Nekem ez az egyik legjobb dolog az életemben. Semmi vegyszer nincs a háztartásunkban. És nem csak azért fontos, mert a családunk, nem érintkezik vele, hanem a lefolyón sem engedem le, mivel az úgyis visszajut hozzám a csapon keresztül, csak jól megklórozva (biztos nektek is volt már olyan élményetek, hogy klórszagú vagy opálos, fehér volt a víz, amikor kiengedted a csapból). Ja és elképesztően olcsó, mindössze 100 ft 0,5 l tisztítószer.

6. Kerüld a műanyag poharakat, tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat. Én sem szeretek mosogatni, főleg nem, ha sokan vagyunk, de lehet, jobban megéri. Ha mégsem szeretnél már, lehet kapni papírból készült egyszer használatos cuccokat. Nagyon jól néznek ki, és lebomlanak. Sokkal menőbb, mint a műanyag.

7. Használj koncentrátumokat. Egyre több cég figyel erre oda, hogy koncentrált formában tudod beszerezni a terméket, és magadnak hígítod otthon. Sokkal gazdaságosabb, és jóval kevesebb flakont kell használnod. Nekem például a mosogatószerem olyan, hogy 1 flakonból 16 flakonnyit tudok készíteni, így 16-szor kevesebbszer kell, új flakont vegyek.

8. Vegyél utántöltőket. Ez szintén egy nagyon apró dolog, ami bár kicsinek tűnik, de sokat jelent. Amiből tudsz, a többszöri vásárlás alkalmával ne vedd meg újra a szép flakont, hanem csak az utántöltőt, amivel fel tudod önteni a flakonod. Nekünk például ilyen a tusfürdőnk, folyékony szappanunk, samponunk. Amiket a leggyakrabban használunk, és csak 1 alkalommal kellett megvegyem a flakont, utána pedig a nagy kiszerelésű lebomló utántöltőből töltöm újra.

És természetesen a szelektív hulladékgyűjtés, ami talán az egyik legfontosabb. Nálunk ingyen lehetett kérni külön szelektív kukát. Külön gyűjtjük az újrahasznosítható szemetet és a kommunális hulladékot, és hihetetlennek tűnik, de sokkal több van a szelektívből, mint a másikból. Szóval nagyon nagyon megéri odafigyelni, és tényleg csak pár nap, amíg az ember megszokja, hogy mit hova kell dobni! 

Így első felindulásra ezek jutottak eszembe, de biztosan még számtalan apró dolog van, amire oda lehet figyelni. Érdemes kicsit tudatosabb lenni, mert ami kis dolog egy embernek, az nagy dolog lehet az emberiségnek. Tényleg csak annyi kellene, hogy picit tudatosabbak legyünk, jobban odafigyeljünk a mindennapokban. Hiszen minden változás így kezdődik, hogy először tudatosabban odafigyelünk, amíg ez beépül a mindennapi természetes magatartásunkba, és utána már az a furcsa, ha máshogyan történik."

A blog további cikkeit megtalálod ITT.

Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Reneszánszukat élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, melyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt…...
5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

A tegnap 28. alkalommal megrendezett Föld Napja mára a legnagyobb környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát hazánkban. Mit tehetünk a mindennapjainkban, kis odafigyeléssel is a minket...
Szombat este: Kapcsolódj a Földhöz!

Szombat este: Kapcsolódj a Földhöz!

A tavasz beköszöntével újra elérkezik a Föld Órája is – szombat este vedd ki a részed te is a figyelemfelhívásból!
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: