Aggódsz a globális felmelegedés miatt? Legyél vegetáriánus!

2010. május 18.

Szerinted ki vagy mi a világ legnagyobb környezetrombolója manapság? Az autók? A gyárak? Bush elkezdett háborúi? Bár mindegyik nagyban hozzájárul a környezeti károkhoz, vannak, akik mindezt felülmúlják. Ismerkedj meg világunk vesztének okozóival: a tehenekkel.

Aggódsz a globális felmelegedés miatt? Legyél vegetáriánus!

Egy ENSZ jelentés szerint a Föld klímáját, erdőit és vadállományát semmi nem veszélyezteti jobban, mint az egyre szaporodó szarvasmarha-tenyészetek. Rengeteg környezeti bűnnel vádolják őket, a savas esőtől és az óceánok holt zónáitól az elsivatagosodáson, a korallzátonyok kihalásán és a folyók mérgezésén át egészen az ivóvíz szennyezéséig terjed a lajstrom, amit a világon található mintegy 1.5 milliárd tehén számlájára írnak.

Tehén vs. autó

Hihetetlenül hangzik? Nos, több egymástól független vizsgálat is megerősítette, hogy a tenyésztett állatok felelősek a világ üvegházhatását okozó gázkibocsátás 18%-áért – ami több, mint az autók, a repülők és minden más közlekedési eszköz káros anyag kibocsátása együttvéve. Így már talán jobban érthető, miért csepp a tengerben az üzemanyaggal való takarékosság…

A metán és a marhasült

A metántermelés legfőbb forrása pedig az állattenyésztés, hiszen a tehenek ürüléke és bélgázaik az összes metánkibocsátás egyharmadát teszik ki a mérések szerint. És bár a szén-dioxid kibocsátás 31%-kal emelkedett az iparosodás óta, a metán-koncentráció ezalatt legalább kétszeresére nőtt. Az állattenyésztés ma több, mint 100 millió tonna metánt termel. És ez a szám is meredeken emelkedőben van, hiszen a húsfogyasztás az ötszörösére nőtt az elmúlt ötven év alatt, és egyáltalán nem úgy néz ki, mintha ez a tendencia változna a közeljövőben.

Logikus lenne tehát, hogy a metán-problémát igyekszünk először megoldani, hiszen ennek jóval nagyobb hatása van a bolygóra, mint a széndioxidnak. A mezőgazdasági metán 85%-a az állatok emésztési folyamatának mellékterméke, a maradék 15% pedig azokból az „öblökből” szárazik, ahol az állati hulladékot tárolják. Ez utóbbit tartják az Egyesült Államokban a vízszennyezés legfőbb okának.

A konklúzió logikus: a lehető leggyorsabban úgy tehetnénk a globális felmelegedés ellen, ha kiiktatnánk táplálkozásunkból az állati termékeket.

Tej és hús nélkül?!

Bár sok táplálkozási szakértő felháborodik ezen, mások viszont a globális felmelegedéstől függetlenül úgy gondolják, hogy a tejtermékek és a hús egyáltalán nem szolgálják az egészségünket. Ám ha vesszük az arany középutat, és feltesszük, hogy minden ember csak 30%-kal csökkentené az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, úgy majdnem felére tudnánk csökkenteni a globális felmelegedés problémáját.

A vegetariánizmus előnyei

A „környezeti vegetariánizmus” egy új fogalom, ami egyre gyakrabban szerepel majd a zöld szervezetek szókincsében. Nem véletlen: a húsfogyasztás kiiktatásával lehetne a leggyorsabban kezelni a bolygó egyik legveszélyesebb problémáját. Ráadásul míg meglehetősen valószínűtlen, hogy a bolygó lakosságának nagy százaléka egyszerűen nem használja az autóját és egyéb motoros közlekedési eszközöket, addig a diéta-módosítás igazán egyszerű feladat. A húsmentes élet nagyon kis negatív hatással valósítható meg, míg a széndioxid-kibocsátás megszűntetése közel katasztrofális lenne a gazdaságra nézve.

Ráadásul a fosszilis energiaforrásokról való átállás évtizedekbe telhet, míg a farmergazdaságok kibocsátása egy-két év alatt kezelhető lenne. Még ha ebben a pillanatban elérhetővé is válnának az olcsó, nulla kibocsátású erőforrások, akkor is sok évbe tellene fokozatosan átépíteni azt a masszív infrastruktúrát, amin ma az egész gazdaság alapszik.

Bár sokaknak nehéz belegondolni, hogy az aznapi ebédje hogyan van hatással a bolygó végzetére, érdemes megfontolni, mekkora hatással lehet mindez a bolygó egészségére és a jövőnkre. Kezdd azzal, hogy iktass be heti két húsmentes napot – meglátod, nem nehéz, és ráadásul magadnak is jót teszel vele.

Cimkék: globális felmelegedés, környezetvédelem
Vödrök, lefolyók, ereszek - a kerti vízgyűjtés titkai

Vödrök, lefolyók, ereszek - a kerti vízgyűjtés titkai

Nem csak otthon, de a kertben is pazarlóan bánunk a vízzel. Pedig kincs, amit, illetve amelynek természetességét becsününk kellene. 5 egyszerű módot ajánlunk arra, hogy gyűjtheted,...
Kullancsveszély a kertben

Kullancsveszély a kertben

Sok szó esik arról, hogy a kullancsok tucatnyi betegséget terjesztenek. Azonban arról már alig, hogy a kullancscsípések jelentős része az érintettek saját kertjében történik. Bár ez nem túl biztató, a jó hír, hogy a kerttulajdonosok kezében ott a kulcs,...
Élelmiszerpazarlás – tények és tévhitek

Élelmiszerpazarlás – tények és tévhitek

Hogyan lehet, akár hetekkel, hónapokkal is meghosszabbítani a friss élelmiszerek eltarthatóságát a legfejlettebb hűtőgéptechnológiával?
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: