Aggódsz a globális felmelegedés miatt? Legyél vegetáriánus!

2010. május 18.

Szerinted ki vagy mi a világ legnagyobb környezetrombolója manapság? Az autók? A gyárak? Bush elkezdett háborúi? Bár mindegyik nagyban hozzájárul a környezeti károkhoz, vannak, akik mindezt felülmúlják. Ismerkedj meg világunk vesztének okozóival: a tehenekkel.

Aggódsz a globális felmelegedés miatt? Legyél vegetáriánus!

Egy ENSZ jelentés szerint a Föld klímáját, erdőit és vadállományát semmi nem veszélyezteti jobban, mint az egyre szaporodó szarvasmarha-tenyészetek. Rengeteg környezeti bűnnel vádolják őket, a savas esőtől és az óceánok holt zónáitól az elsivatagosodáson, a korallzátonyok kihalásán és a folyók mérgezésén át egészen az ivóvíz szennyezéséig terjed a lajstrom, amit a világon található mintegy 1.5 milliárd tehén számlájára írnak.

Tehén vs. autó

Hihetetlenül hangzik? Nos, több egymástól független vizsgálat is megerősítette, hogy a tenyésztett állatok felelősek a világ üvegházhatását okozó gázkibocsátás 18%-áért – ami több, mint az autók, a repülők és minden más közlekedési eszköz káros anyag kibocsátása együttvéve. Így már talán jobban érthető, miért csepp a tengerben az üzemanyaggal való takarékosság…

A metán és a marhasült

A metántermelés legfőbb forrása pedig az állattenyésztés, hiszen a tehenek ürüléke és bélgázaik az összes metánkibocsátás egyharmadát teszik ki a mérések szerint. És bár a szén-dioxid kibocsátás 31%-kal emelkedett az iparosodás óta, a metán-koncentráció ezalatt legalább kétszeresére nőtt. Az állattenyésztés ma több, mint 100 millió tonna metánt termel. És ez a szám is meredeken emelkedőben van, hiszen a húsfogyasztás az ötszörösére nőtt az elmúlt ötven év alatt, és egyáltalán nem úgy néz ki, mintha ez a tendencia változna a közeljövőben.

Logikus lenne tehát, hogy a metán-problémát igyekszünk először megoldani, hiszen ennek jóval nagyobb hatása van a bolygóra, mint a széndioxidnak. A mezőgazdasági metán 85%-a az állatok emésztési folyamatának mellékterméke, a maradék 15% pedig azokból az „öblökből” szárazik, ahol az állati hulladékot tárolják. Ez utóbbit tartják az Egyesült Államokban a vízszennyezés legfőbb okának.

A konklúzió logikus: a lehető leggyorsabban úgy tehetnénk a globális felmelegedés ellen, ha kiiktatnánk táplálkozásunkból az állati termékeket.

Tej és hús nélkül?!

Bár sok táplálkozási szakértő felháborodik ezen, mások viszont a globális felmelegedéstől függetlenül úgy gondolják, hogy a tejtermékek és a hús egyáltalán nem szolgálják az egészségünket. Ám ha vesszük az arany középutat, és feltesszük, hogy minden ember csak 30%-kal csökkentené az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, úgy majdnem felére tudnánk csökkenteni a globális felmelegedés problémáját.

A vegetariánizmus előnyei

A „környezeti vegetariánizmus” egy új fogalom, ami egyre gyakrabban szerepel majd a zöld szervezetek szókincsében. Nem véletlen: a húsfogyasztás kiiktatásával lehetne a leggyorsabban kezelni a bolygó egyik legveszélyesebb problémáját. Ráadásul míg meglehetősen valószínűtlen, hogy a bolygó lakosságának nagy százaléka egyszerűen nem használja az autóját és egyéb motoros közlekedési eszközöket, addig a diéta-módosítás igazán egyszerű feladat. A húsmentes élet nagyon kis negatív hatással valósítható meg, míg a széndioxid-kibocsátás megszűntetése közel katasztrofális lenne a gazdaságra nézve.

Ráadásul a fosszilis energiaforrásokról való átállás évtizedekbe telhet, míg a farmergazdaságok kibocsátása egy-két év alatt kezelhető lenne. Még ha ebben a pillanatban elérhetővé is válnának az olcsó, nulla kibocsátású erőforrások, akkor is sok évbe tellene fokozatosan átépíteni azt a masszív infrastruktúrát, amin ma az egész gazdaság alapszik.

Bár sokaknak nehéz belegondolni, hogy az aznapi ebédje hogyan van hatással a bolygó végzetére, érdemes megfontolni, mekkora hatással lehet mindez a bolygó egészségére és a jövőnkre. Kezdd azzal, hogy iktass be heti két húsmentes napot – meglátod, nem nehéz, és ráadásul magadnak is jót teszel vele.

Cimkék: globális felmelegedés, környezetvédelem
Lakabe - a feltámadt falu

Lakabe - a feltámadt falu

A Pamplonához közeli vidéki közösség, Lakabe tavaly ünnepelte megalakulásának 35. évfordulóját. Az elmúlt évtizedekben Spanyolország legjobban működő és példaértékű ökofalujává nőtte ki magát.
Erkölcstelen és oktalan pazarlás

Erkölcstelen és oktalan pazarlás

A háztartási szemétből a fölöslegessé vált vagy lejárt élelmiszer az egyetlen, amely otthoni körülmények között is korlátlanul hasznosítható – lenne. Mégis, csak Magyarországon háztartásonként évi 50 ezer forintnyi ételt dobunk ki.
Közel fél évezred, mire lebomlik egy PET palack

Közel fél évezred, mire lebomlik egy PET palack

Évente mintegy 100 millió hordó olajra van szükség 460 milliárd üdítős palack és doboz előállításához. Ehhez hozzájárul a szállítás során létrejövő környezetszennyezés, majd miután...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: