Lakabe - a feltámadt falu

2017. április 5.

A Pamplonához közeli vidéki közösség, Lakabe tavaly ünnepelte megalakulásának 35. évfordulóját. Az elmúlt évtizedekben Spanyolország legjobban működő és példaértékű ökofalujává nőtte ki magát.

Lakabe - a feltámadt falu

1980-ban egy csapat fiatal úgy döntött, hogy saját kezükbe veszik sorsuk irányítását, és ők maguk hozzák létre azt az életközeget, amelyet elveikkel összeegyeztethetőnek tartanak. Miután a spanyol vidékre jellemző az elnéptelenedés, kézenfekvő volt az ötlet, hogy egy elhagyott falut töltsenek meg újra élettel. Nem csak egy alternatív falut szerettek volna felépíteni, de egyben egy olyan közösséget is, amely közvetlen kapcsolatot ápol a természettel, és amelyben az emberi kapcsolatok az élet alappillérét képezik. A Tudatos Vásárló írása.

A faluhoz, amelyet 14 fiatal „foglalt el” nem vezetett autóút, nem rendelkezett sem áram-, sem vízellátással, és csupán egyetlen ház állt tető alatt. Ez jelentette az egész közösség otthonát a kezdetekben.  Az első években az összes lakó a falu újjáépítésével foglalatoskodott, mialatt nem csak falakat és házakat emeltek, hanem egy igen erős és összetartó közösséget is. Az anyagi háttér megteremtése érdekében különböző építkezéseken vállaltak munkát, amelyben nagy segítséget nyújtott a falu újjáépítése során szerzett tapasztalatuk és az a kiemelkedő csapatmunka, amely Lakabe-ra jellemző.

Önfenntartó víz- energia- és élelmiszerellátás

Mivel  a közösség éppen abból a fogyasztói társadalomból igyekezett kiszabadulni, amelyben túlságosan előtérbe kerültek az anyagi értékek, az új környezetben a szükségleteiket olyan szintre minimalizálták, amely hosszú távon is fenntartható. Lakabe önfenntartó, saját víz-, és energiaellátással rendelkezik, élelmiszerigényének legnagyobb részét megtermeli, vagy a természetből gyűjti, illetve amit tud, újrahasznosít.

A falunak saját sajt-, és szappanüzeme, autószerelő műhelye, több veteményese, állatállománya (kecske, ló, tehén, tyúk) továbbá péksége is van, amelyet 1996-ban legalizáltak, és azóta bio-tanúsítvánnyal is rendelkezik. A pékség a közösség fő bevételi forrásává vált, ahol kiemelkedő minőségű kenyeret készítenek kovásszal, frissen őrölt liszttel és az általuk épített, fatüzelésű kemencében sütve. Az eladásból származó bevétel pedig az egész közösségé, ugyanis a faluban nem ismert a magántulajdon fogalma: minden mindenkié.

Közös kassza

Létezik egy közös kassza, ahova minden pénzbevétel kerül, akár a kenyér eladásából származik, akár abból, hogy az egyik lakó a falun kívül vállal alkalmi munkát. Ebből a közös kasszából fedezik az egész közösség, illetve az egyes lakók költségeit is, természetesen egy bizonyos prioritási rend fenntartása mellett. Miután a falu több területen önellátó, illetve életvitelük sem pazarló, így a költségek könnyen kifizethető szinten mozognak - például összesen két mosógépet használnak és hűtő is csak a közös konyhában van.

A lakóházak is az egész közösség tulajdonába tartoznak, így az igényekhez igazodva osztják ki az épületeket. Ha egy párnak gyermeke születik és nagyobb otthonra van szüksége, akkor egyszerűen a falun belül átköltöznek egy másik házba. A közösség az évek alatt 12 házat épített újjá, továbbá új épületeket is emeltek, mialatt a falu lakóinak száma 15 és 45 fő között ingadozott, míg napjainkra 30 fő körül stabilizálódott.

A közösség döntéshozatali rendszere is egyedülálló: nincsen kijelölt vezető, minden kérdést a heti közös gyűlésre visznek, ahol minden lakosnak egyenértékű szavazati joga van. Ugyan a lakóknak van kiemelt területük aszerint, hogy mihez értenek a legjobban, a felelősség mégis egyenlően oszlik meg.

A falu lakói minden nap közösen reggeliznek és ebédelnek, az ebéd elkészítéséért pedig minden héten más szakács felel. A település a gyermekeknek is egyedülálló közeget biztosít. A falu összes újszülöttje otthon, természetes szülés útján látta meg a napvilágot.

Oktatási, kulturális tevékenységet is végeznek

Lakabe közösségi élete is igen aktív, számos ünnepséget rendeznek, két zenei együttesük van, színházi előadásokat, paródiákat, vagy éppen tavaszköszöntést tartanak. Mindemellett politikailag is elhívatottak. Egyrészt már puszta létezésükkel is egy lehetséges alternatívára hívják fel a figyelmet, de emellett aktívan fellépnek szociális és politikai kérdésekben is. Többek között a szomszédos falu kilakoltatása idején tüntetéseket szerveztek a figyelem felhívása érdekében.

Számos kurzust és tanfolyamot tartanak oktatási, kulturális vagy éppen csoportdinamikai témában. Az érdeklődök számára minden évben kétszer, három hétre megnyitják a falut, amikor is bárki átélheti Lakabe mindennapjait, és önkéntesként részt vehet a közösség életében. Mindeközben nem csak egy pozitivizmusra sarkalló életformát lehet megtapasztalni, de a hely ráébreszt arra, hogy igenis létezik alternatíva.

Cimkék: környezettudatosság, környezetvédelem, lelki egészség
Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Reneszánszukat élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, melyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt…...
5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

A tegnap 28. alkalommal megrendezett Föld Napja mára a legnagyobb környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát hazánkban. Mit tehetünk a mindennapjainkban, kis odafigyeléssel is a minket...
Szombat este: Kapcsolódj a Földhöz!

Szombat este: Kapcsolódj a Földhöz!

A tavasz beköszöntével újra elérkezik a Föld Órája is – szombat este vedd ki a részed te is a figyelemfelhívásból!
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: