Mérgező otthonok

2010. március 28.

Jön a tavasz, rügyeznek a fák, mi pedig elkezdünk tüsszögni. Ám nem csak a természet tud ilyen hatással lenni ránk: jobb, ha előbb a saját házunk táján nézünk körül, hiszen ott sokkal több veszély leselkedik.

Mérgező otthonok

A festékektől kezdve a tisztítószereken át a poratkákig számos dolog terheli immunrendszerünket. Allergénnek azt nevezzük, ami a testbe bekerülve tiltakozásra készteti a szervezetet, és valamilyen reakciót vált ki belőle. A lakásban leggyakrabban előforduló allergének a penész, a házipor, az állatszőr, a tisztítószerek, és bizonyos ételek is. A tünetek elsősorban a bőrön, a légzőszerveknél, a szemeknél és az emésztőrendszerben keletkeznek, de a vegyszerek esetében a migrénes fejfájástól a hangulatváltozáson, hiperaktivitáson vagy épp krónikus fáradtságon át a depresszióig terjedhetnek.

Ha az immunrendszerünk kissé legyengült – mint így a tél után -, nehezebben tolerálja a szervezet ezeket a méreganyagokat. Ám ha egy bizonyos anyagnak rendszeresen ki vagyunk téve, egy idő után tiltakozni az immunrendszer, és mindenféle jelét adja a nemtetszésének. Azok az allergének, amik az otthonunkban előfordulnak, mindenkire nézve mindig károsak, akár produkálnak jelenleg tüneteket, akár nem. Épp ezért érdemes elkerülni őket, amennyire csak lehet, és minél természetesebb anyagokkal körülvenni magunkat.

Mi a baj a házban?

A penész
Az alattomos kis gomba, ami a levegőben és sok felületen is megtalálható. Nedves légtérben és sötétben kiválóan szaporodik, különösen a fát, a szigetelőanyagokat, tapétát, textileket, bútorokat kedveli. Mivel ajtón-ablakon is bejön a lakásba, leginkább szellőztetéssel és párátlanítással tudunk ellene védekezni, no meg napfénnyel. Érdemes elkerülni a légkondicionáló berendezések használatát is, nem csak a penész miatt. A már megjelent penészfoltokat természetes anyagokkal, mint az ecet vagy a teafaolaj távolítsuk el, és rendszeresen mossuk át ezeket a felületeket.

A házipor
Nem is gondolnánk, mi minden van egy porcicában… Baktériumok, állati korpa, ételrészecskék, növényi és állati darabkák, és különösen a poratka ürüléke. Ezek főleg a kárpitozott bútorokban, szőnyegekben, függönyökben, ágyneműkben találhatók, és melegben egész évben vendégeskednek nálunk a poratkák.
Rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha az ágymatracunk, a lakástextileink – különösen a szőnyeg – természetes anyagból készülnek. Az állandó nedves portalanítás és a nagyteljesítményű porszívó használata is rengeteg portól kímélhet meg bennünket.

A formaldehid
Leggyakrabban padlóburkolatokban és matracokban fordul elő, így akinek régebbi szivacsmatraca van, ne csodálkozzon, ha nem tudja kipihenni magát elegendő alvás ellenére sem. Iktassuk ki ezen kívül a poliészterrel kevert ágyneműket, textileket, és akár a padlószőnyeget vagy műanyag padlót is.
Ha gyakori köhögést, torokviszketést, fejfájást, kiütéseket, túlzott szomjúságérzetet, émelygést vagy egyensúlyzavart tapasztalunk, az könnyen lehet a formaldehidre való allergia tünete is. Érdemes megnézni, mit tartalmaznak a házi tisztítószereink, kozmetikumaink: a dezodorban, az öblítőben, a festékekben, de még a vitaminokban is találunk néha ebből a méregből. Váltsunk természetes anyagokra.

Ugyanígy érdemes kerülni az illatanyagokat – az allergián kívül rengeteg káros hatása van a szervezetre -, valamint a klórt, és bármilyen illékony gázt. Szódabikarbónával és ecettel majdnem mindent meg lehet oldani a háztartásban a csempesúrolástól a lefolyótisztításig, és a természetes illóolajok aromaterápiás hatásuknál fogva sokkal jobbat tesznek a közérzetünknek, mint a hagyományos kőolajszármazékok.

Cimkék: allergia, egészség
A környezetszennyezéstől és a túlnépesedéstől tartunk leginkább

A környezetszennyezéstől és a túlnépesedéstől tartunk leginkább

A magyar városlakók a környezetszennyezést, a túlnépesedést, valamint az élelmiszer-, illetve az energiahiányt tartják a legnagyobb kihívásnak a jövő metropoliszai számára.
Védd az otthonod - vásárolj nagy tételben!

Védd az otthonod - vásárolj nagy tételben!

Nehéz meghatározni, hogy mit érdemes nagyobb kiszerelésben, ezzel olcsóbban és környezetbarát módon megvásárolni, és mi az, amit ilyen módon csak a kukába dobunk végül. Segítünk, hogy...
Öt mesébe illő látványosság Izlandról

Öt mesébe illő látványosság Izlandról

Vastag jégtakaróval borított fjordok, kristálytiszta források és felhőfátyol mögé rejtett vulkánok – Izland természeti csodái eredeti formájukban, az emberi kéz által érintetlenül várják a szigetországba látogatókat. De vajon hogy sikerült megőrizni...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód:
 
Hozzászólások (1)
Okés 2010-05-03 22:36:48
Rendben, de olcsón mit tegyek? Elég a takarítás?