Miért van rekord hideg Amerikában, ha nálunk szinte tavasz?

2018. január 12.

Vajon mi az oka annak, hogy ennyire hideg van az Egyesült Államokban, ha egyszer a Föld átlaghőmérséklete drasztikusan növekszik a károsanyag-kibocsájtásunk eredményeképpen? Kutatók most megmagyarázzák, hogyan lehetséges a furcsa paradoxon.

Miért van rekord hideg Amerikában, ha nálunk szinte tavasz?

Nem, a megoldás nem az, hogy Donald Trumpnak igaza van, és a klímaváltozás hoax – ezt a furcsa időjárást is a globális felmelegedést előidéző változások okozzák. Ez a hideg levegő, amely most az USA keleti partvidékét sújtja, és óriási hóviharokat hoz magával, tipikusan az arktiszi területek felett található, és ide is van bezárva a különböző légmozgásoknak köszönhetően. A FYOUture összeállítása.

Ezek a légmozgások alakítják az úgynevezett poláris örvényt vagy vortexet, amely egy körkörösen mozgó légtömeg az Északi-sark felett. Ha az örvény mozgása zavartalan, a jeges légtömeg az Arktisz felett marad, és az Egyesült Államokra nem szakad rá az apokalipszis. Csakhogy valószínűleg a klímaváltozásnak is köszönhetően ez az örvény elkezdett erősebben mozogni, és délebbre csúszni, mint egyébként szokott.

Az ilyen időjárás Kanadában és Szibériában nem ritka, az arktiszi örvény minden évben mozog egy kicsit a helyéről. Csakhogy idén délebbre került, mint egyébként, ami valószínűleg részben természetes folyamat, részben pedig a klímaváltozás tehető érte felelőssé.

A néhány napos időjárást azonban nem érdemes összekeverni a bolygó átlaghőmérsékletének változásával – attól, hogy az Egyesült Államok keleti partján tombol a hideg, a bolygó többi részén még lehet melegebb, mint egyébként szokott. A szélsőséges időjárási jelenségek pedig mind a globális felmelegedés velejárói, így még az is előfordulhat, hogy hozzászokhatunk az ilyen jeges januárhoz – legalább is Amerikában akár kezdhetik készíteni a télikabátokat jövőre is.

Cimkék: globális felmelegedés, klímaváltozás, környezettudatosság, környezetvédelem
5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

A tegnap 28. alkalommal megrendezett Föld Napja mára a legnagyobb környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát hazánkban. Mit tehetünk a mindennapjainkban, kis odafigyeléssel is a minket...
Szombat este: Kapcsolódj a Földhöz!

Szombat este: Kapcsolódj a Földhöz!

A tavasz beköszöntével újra elérkezik a Föld Órája is – szombat este vedd ki a részed te is a figyelemfelhívásból!
5 tipp, hogyan bulizz zölden

5 tipp, hogyan bulizz zölden

Meglepő, de van lehetőséged arra, hogy bulizás közben is védd a környezetedet. Lehetsz úgy nagyon zöld, hogy nem az elfogyasztott alkoholmennyiség az oka…
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: