Miért van rekord hideg Amerikában, ha nálunk szinte tavasz?

2018. január 12.

Vajon mi az oka annak, hogy ennyire hideg van az Egyesült Államokban, ha egyszer a Föld átlaghőmérséklete drasztikusan növekszik a károsanyag-kibocsájtásunk eredményeképpen? Kutatók most megmagyarázzák, hogyan lehetséges a furcsa paradoxon.

Miért van rekord hideg Amerikában, ha nálunk szinte tavasz?

Nem, a megoldás nem az, hogy Donald Trumpnak igaza van, és a klímaváltozás hoax – ezt a furcsa időjárást is a globális felmelegedést előidéző változások okozzák. Ez a hideg levegő, amely most az USA keleti partvidékét sújtja, és óriási hóviharokat hoz magával, tipikusan az arktiszi területek felett található, és ide is van bezárva a különböző légmozgásoknak köszönhetően. A FYOUture összeállítása.

Ezek a légmozgások alakítják az úgynevezett poláris örvényt vagy vortexet, amely egy körkörösen mozgó légtömeg az Északi-sark felett. Ha az örvény mozgása zavartalan, a jeges légtömeg az Arktisz felett marad, és az Egyesült Államokra nem szakad rá az apokalipszis. Csakhogy valószínűleg a klímaváltozásnak is köszönhetően ez az örvény elkezdett erősebben mozogni, és délebbre csúszni, mint egyébként szokott.

Az ilyen időjárás Kanadában és Szibériában nem ritka, az arktiszi örvény minden évben mozog egy kicsit a helyéről. Csakhogy idén délebbre került, mint egyébként, ami valószínűleg részben természetes folyamat, részben pedig a klímaváltozás tehető érte felelőssé.

A néhány napos időjárást azonban nem érdemes összekeverni a bolygó átlaghőmérsékletének változásával – attól, hogy az Egyesült Államok keleti partján tombol a hideg, a bolygó többi részén még lehet melegebb, mint egyébként szokott. A szélsőséges időjárási jelenségek pedig mind a globális felmelegedés velejárói, így még az is előfordulhat, hogy hozzászokhatunk az ilyen jeges januárhoz – legalább is Amerikában akár kezdhetik készíteni a télikabátokat jövőre is.

Cimkék: globális felmelegedés, klímaváltozás, környezettudatosság, környezetvédelem
8+1 tuti tipp, ha tenni akarsz a Földért

8+1 tuti tipp, ha tenni akarsz a Földért

Nem gondolom magam a természetvédelem nagy hősének, de egy józanul gondolkodó embernek igen, aki felfogja, hogy bármilyen kis porszem vagyok a gépezetben, az én felelősségem is, hogy változzon valami a világban. Ha már javítani nem tudok rajta, legalább...
Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Reneszánszukat élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, melyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt…...
5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

A tegnap 28. alkalommal megrendezett Föld Napja mára a legnagyobb környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát hazánkban. Mit tehetünk a mindennapjainkban, kis odafigyeléssel is a minket...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: