Parlagfű: így lehet elkerülni az 5 millió forintos bírságot

2018. július 23.

Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, sokan mégsem veszik elég komolyan a problémát. Még most sem késő elkezdeni irtani a gyomnövényt, de néhány dologra kiváltképp oda kell figyelni.

Parlagfű: így lehet elkerülni az 5 millió forintos bírságot

A külterjes és az építkezési területeken sokan nem gondolnak bele, hogy a megbolygatott és parlagon hagyott földrészeken a parlagfű a legelső növény, ami megjelenik, mivel az üres területeken a pionír növények jelennek meg legelsőként, többek között ez az allergizálló növény. Pedig a hatályos jogszabályok szerint 2018-ban a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően a bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. A súlyos büntetés megelőzhető, ha időben észleljük a gyomnövény felbukkanását.

Sipos-Balázsi Ágnes, a parlagfű irtására is szakosodott Everling Viráglabor Kft. munkatársa elmondta, a gyomnövény tavasszal jelenik meg a természetben, ilyenkor lehet leginkább elpusztítani.

„A parlagfű áprilisban kezd el csírázni, amikor vegyszerrel is könnyedén irtható.Későbbiekben már csak kaszálással. Fontos, hogy a föld felszínhez közel vágjuk el a növényt minél alacsonyabban, hogy ne tudjon elágazni és ezt a vegetációs időszakban minimum háromszor ismételjük meg” – magyarázta a szakember.

Mint fogalmazott, a parlagfű szezon idén körülbelül három héttel később indult a hidegek miatt, de a virágzása alapvetően július végétől októberig is eltarthat, és még ebben az időszakban sem késő nekilátni az irtáshoz.

Sipos-Balázsi Ágnes elmondta, míg 10-15 évvel ezelőtt sokan keverték össze a parlagfüvet más gyomnövénnyel, ma már nagyon ritka, hogy valaki ne ismerné fel, mégis általában nehezére esik az embereknek nekilátni a kaszáláshoz.

„Bár a feladat igazság szerint nem igényel speciális képzettséget, meglátásom szerint a fizikai munkákhoz,a rohanó életvitele miatt már kevésbé van ideje az embereknek, ezért vagyunk mi. Szívügyünk a parlagfű irtása, mert többen is allergiások vagyunk rá, benne vagyunk a gyakorlatban és gyorsabban is megcsináljuk. A megbízónak egyáltalán nem lesz vele dolga” – nyilatkozott.

Megemlítette, hogy mivel mindnyájan kertész végzettségűek, egyből felismerik a parlagfüvet, és igény szerint vidéken is vállalnak irtást.

Arról is beszélt, hogy esetenként befásulhatnak a gyomok szárai, ha évek óta nem gondozták a területet, ilyenkor pedig az sem mindegy, hogy milyen eszközzel mennek neki a területnek. Az erősebb parlagfüvet már nem damilos, hanem késes fűkaszával kell elvágni, az Everling Viráglabor Kft.-nek pedig minden szükséges eszköze megvan ahhoz, hogy maradéktalan munkát végezzenek, ezáltal biztosítva, hogy véletlenül se büntessék meg a tulajdonost.

8+1 tuti tipp, ha tenni akarsz a Földért

8+1 tuti tipp, ha tenni akarsz a Földért

Nem gondolom magam a természetvédelem nagy hősének, de egy józanul gondolkodó embernek igen, aki felfogja, hogy bármilyen kis porszem vagyok a gépezetben, az én felelősségem is, hogy változzon valami a világban. Ha már javítani nem tudok rajta, legalább...
Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Kössük össze a kellemeset a hasznossal és védjük a környezetet

Reneszánszukat élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, melyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt…...
5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

5 tipp hogyan lehet pénztárcabarát a környezetbarát

A tegnap 28. alkalommal megrendezett Föld Napja mára a legnagyobb környezetvédelmi eseménnyé nőtte ki magát hazánkban. Mit tehetünk a mindennapjainkban, kis odafigyeléssel is a minket...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: