Vödrök, lefolyók, ereszek - a kerti vízgyűjtés titkai

2017. július 7.

Nem csak otthon, de a kertben is pazarlóan bánunk a vízzel. Pedig kincs, amit, illetve amelynek természetességét becsününk kellene. 5 egyszerű módot ajánlunk arra, hogy gyűjtheted, és használhatod fel újra a kerti vizet.

Vödrök, lefolyók, ereszek - a kerti vízgyűjtés titkai

Kerti hordó

A legegyszerűbb: gyűjtsd hordóban az esővizet, amit aztán a locsolástól a medence feltöltéséig sok mindenre használhatsz. Vehetsz is egyet, számtalan méretben kapható, vagy akár meg is csinálhatd magadnak.

Ha a saját készítésű mellett döntesz, akkor ne is egyet, hanem legalább kettőt vagy hármat csinálj. Ha rákeresel az interneten, több oldal is leírja részetesen, hogyan kell elkezdeni, hogyan kell rögzíteni, összekapcsolni, majd pedig bekötni a hordókat.

Vödrök, lefolyók, ereszek

Ha nincs kedves hordókkal babrálni, esetleg nincs is helye a kertben, akkor az eresz alatt is gyűjtheted az esővizet. És nem is kell hozzá feltétlenül kert, "erkélyesek", "teraszosak" is kipróbálhatják.

Tisztítsd ki az esőcsatornákat, ereszeket, majd tegyél az alsó végükhöz egy vödröt. Ebbe érkezik majd a víz, amelyet aztán locsolásra használhatsz. Kevesebb gyűlik majd össze, mintha hordód lenne, de legalább ennyit tettél a környezetedért.

Medence

A gyerekek imádnak pancsolni, és talán nincs is olyan kert, ahol ne lenne egy kismedence. Akár egész nap játszhatnak benne. Azonban akkor se öntsd ki a vizet, ha végeztek. Az ugyanis tiszta, így locsolásra tökéletes. És akkor is használhatod a medencét, amikor éppen nincsenek a közelben a gyerekek: fogd fel ebbe az esővizet.

Kerti zuhany

A medencéhez hasonlóan kerti zuhany is sokfelé van. Ezzel is spórolhatsz, mégpedig úgy, hogy tálcát teszel a zuhany alá. Így amikor lehűtöd magad a vízzel, az nem folyik el - és vész kárba - hanem megmarad. Locsolásra természetesen tökéletesen használható.

Főzés után

Zöldség vagy tésztafőzés után sem szabad egyszerűen csak a lefolyóba önteni a vizet. Szűrd le az ételt, hűtsd le a főzőlevet, majd használd a zöldségek, gyümölcsök locsolására a kertben. A víz ráadásul tele van olyan anyagokkal - a benne főtteknek köszönhetően - amelyek növényeidet is táplálják majd.

Ajánljuk még:

- Miért hasznosítsuk az esővizet?

- Zöld érzelmű takarítási módszerek

Cimkék: környezettudatosság, környezetvédelem, vízvédelem
Kullancsveszély a kertben

Kullancsveszély a kertben

Sok szó esik arról, hogy a kullancsok tucatnyi betegséget terjesztenek. Azonban arról már alig, hogy a kullancscsípések jelentős része az érintettek saját kertjében történik. Bár ez nem túl biztató, a jó hír, hogy a kerttulajdonosok kezében ott a kulcs,...
Élelmiszerpazarlás – tények és tévhitek

Élelmiszerpazarlás – tények és tévhitek

Hogyan lehet, akár hetekkel, hónapokkal is meghosszabbítani a friss élelmiszerek eltarthatóságát a legfejlettebb hűtőgéptechnológiával?
A szelektív hulladékgyűjtésért kampányol a Budapest Voices

A szelektív hulladékgyűjtésért kampányol a Budapest Voices

A hulladék, és azon belül is az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtésére hívja fel a figyelmet a Budapest Voices a #zöldenjobb elnevezésű kezdeményezéssel. A kórus jelenleg...
Szólj hozzá Te is a cikkhez!
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: